Doktoritöö: küüslauk antibiootikumide asemel?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslauk
Küüslauk Foto: SCANPIX

Küüslauk sisaldab ainet, mis on eriti tõhus isegi kõige karmimate bakteritega võitluses, näitab noore Kopenhaageni Ülikooli teadlase peagi kaitstav doktoritöö.

Agressiivne multiresistentsete infektsioonide pealetung kujutab suurt terviseprobleemi kogu maailmas, vahendab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Bakterid on arendanud resistentsust murettekitava kiirusega, seega on uute farmaatsiatoodete järele, mis suudavad selle ohuga võidelda, suur nõudlus.

«Me teame, et küüslaugus on tugevaid keemilisi ühendeid, mis neutraliseerivad resistentseid baktereid, nende sidesüsteemi paralüseerides,» kirjeldas oma doktoritööd Tim Holm Jakobsen. 

«Minu doktoritöö näitab, et ajoeen - aine, mis sisaldub küüslaugus - takistab bakteritest eritatava toksiini, rhamnolipide, teket, mis hävitab valged verelibled organismis.»

Valged verelibled on hädavajalikud, sest nad mängivad olulist rolli immuunsüsteemis, mitte ainult infektsiooni tõrjumisel, vaid ka bakterite hävitamisel, selgitas doktorant, kes kaitseb oma väitekirja sel reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles