Rootslane avas 25-aastase mädakalakonservi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hapendatud räime ehk surströmmingu konservi avamine.
Hapendatud räime ehk surströmmingu konservi avamine. Foto: Sille Annuk / Postimees

Rootsi kalaekspert avas eile pressi valvsa pilgu all hapendatud räime konservi ehk surströmmingu, mis oli Norra mägimajakeses seisnud pea 25 aastat.

«See on kõige põnevam asi, mida ma terve oma elu jooksul olen näinud… kui tegemist on surströmminguga,» kinnitas Ruben Madsen Rootsi Surströmmingu akadeemiast The Localile enne, kui konservi kaamerameeste ees pidulikult lahti tegi. Kuuldes, et seesugune «delikatess» on veerandsajandiks seisma jäänud ning võib nüüd avades plahvatada, oli Norrast, Rootsist ja Saksamaalt kohale tulnud ligi 80 ajakirjanikku.

Kui konserv lõpuks lahti tehti, hakkasid pealtvaatajad haisu tõttu ahhetama. Konservi sisu meenutas midagi muud kui kala. Norra talu, kust konserv leiti, omanik Bjørg Hennum nentis, et juba talvel oli osaliselt haisu tunda.

«Hais oli kohutav,» lausus Madsen. «Esmalt ma mõtlesin, et lõhn on hea, aga umbes 15, 20, 30 sekundi pärast, kui hapnik hakkas soolveele mõjuma, tekkis tõesti väga halb lehk. Tavaliselt on hapendatud kalal väga intensiivne lõhn, aga see oli hullem.»

Paraku olid kõik kalad soolvees n-ö lahustunud. «Seda oli võimatu süüa, kuna see oli midagi pudrulaadset,» ütles Madsen.

Surströmming ehk hapendatud räim on Rootsi delikatess. Räimed asetatakse koos vürtsidega puidust vaatidesse üheks-kaheks kuuks hapnema. Seejärel pannakse kalad konservikarpi ning lastakse enne müüki paiskamist veel mitu kuud seista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles