Eesti firma müüb liikluses keelatud radariavastajaid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirusemõõtja.
Kiirusemõõtja. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Rackler Eesti OÜ toob maale radariavastajaid, mille müümine ja turustamine on küll lubatud, ent reaalne kasutamine Eesti liikluses keelatud ja karistatav.

Ettevõte Rackler Eesti pakub teiste valveseadmete hulgas ka nn radariavastajaid ehk seadmeid, mis suudavad politsei kiirusemõõtjaid raadiosageduse abil tuvastada. Ettevõttel on Facebookis käimas kampaania, mille käigus loositakse välja «professionaalne radariavastaja Cobra ESD7270EU» väärtusega 289 eurot. Sajad inimesed on loosis juba osalenud.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Kadri Paul selgitas, et antud toodet ei ole keelatud müüa. «Sellise toote võib inimene osta endale koju näiteks suveniirina või kasutada seda näiteks kalaretkel Maldiividel puhates. Seega pole müüja vastu alust mingeid sanktsioone rakendada,» kinnitas ta. Ometi on liiklusseaduse järgi sellise seadme kasutamine Eestis keelatud ja karistatav.

Rackler Eesti OÜ põhjendas Tarbija24-le firma nime all, et võttis radariavastajad oma tootevalikusse seetõttu, et antud hetkel ei ole Eestis ühtegi ametlikku müügiesindust, kust selliseid tooteid hankida saaks. «Kuna toote kui sellise maaletoomine ja turustamine on täiesti legaalne ning nõudlus kasvav, siis otsustasime selle tühimiku turul täita,» teatas ettevõte.

Liiklusseadus keelab mootorsõidukis ja selle haagises hoida seadmeid, mis võimaldavad avastada liiklusjärelevalve kiirusemõõteseadet või häirida selle tööd. Seega ütleb seadus üheselt, et Eestis neid sihtotstarbepäraselt kasutada ei tohi. Rackler Eesti selgitab, et on sellele tähelepanu juhtinud ka oma kodulehel vastava tootegrupi juures.

«Kuna aga eestlane on väga liikuv ja rännulembene rahvus ja väga paljudes tsiviliseeritud riikides, kus prioriteedid on pigem kasvatuslikel kui karistuslikel õiguskorra tagamise meetoditel üles ehitatud, on radariavastajad legaliseeritud,» põhjendas firma radariavastajate müümist ning loetles üles mõned seesugused riigid (Hiina, Tšehhi, Ungari, Iirimaa, Jaapan, Mehiko, Filipiinid, Rumeenia, Venemaa, Sloveenia, Tai ja Hispaania).

Kokkuvõttes leiab Rackler Eesti OÜ, et seadmete kasutuspõld on väga lai ning nad ei propageeri vähimalgi moel antud seadmete seadusevastast kasutamist. «Küll aga annab võimaluse nende hankimiseks inimestele, kes soovivad neid kasutada seaduskuulekalt,» lisavad nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles