Katse: kas poest võib leida õiget värvi sinimustvalget

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poest leiab mitmes sinises toonis lippe: ülevalt alla Lipuvabriku, Liputehase, Tameo, Spordi­atribuutika ja 
Kariste toodang.
Poest leiab mitmes sinises toonis lippe: ülevalt alla Lipuvabriku, Liputehase, Tameo, Spordi­atribuutika ja Kariste toodang. Foto: Peeter Langovits

Riigipühadel võib majadel näha kõikvõimalikes sinistes toonides riigilippe – kui osa neist on lihtsalt aja jooksul pleekinud, siis osa valmistamisel on kasutatud valet värvi sinist. Kas poodides müüakse õiges toonis riigilippe uuris Tarbija24 koos sümboolikaasjatundjaga.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo sümboolikanõuniku Gert Uiboaia sõnul oli Eesti lipu värvidega rohkem probleeme 1980. aastate lõpus ja 1990. aastate alguses, kui kasutati nii Teise maailmasõja eelseid lippe kui valmistati üksjagu sinimustvalgeid ka ise. «Ise värviti kangas siniseks ja toon sõltus sellest, mis värv kätte saadi. Oluline ei olnud mitte niivõrd värv või mõõt, vaid meelsuse näitamine,» lausus ta.

Kui valge ja musta värviga pole võimalik eksida, siis probleeme tekib just sinisega, kuna sellel värvusel on palju toone. «Eesti lipu sinine on Pantone 285, mis heraldilises mõttes ei ole klassikaline sinine, vaid pisut heledam,» rääkis Uiboaed.

Sümboolikanõunik selgitas, et kuna Eesti lipul on sinine laid musta kõrval, siis oleks värvispektri keskmine sinine värvus liiga tume.

Küsimusele, kui paljud 24. veebruaril väljas olevad lipud vajaksid väljavahetamist, tuli kiire vastus, et sellele ei saa nii mustvalgelt läheneda.

«Mõnes majapidamises leidub lipp aastast 1989, kui neid käidi 24. veebruari hommikul massiliselt Kaarli kirikus pühitsemas. Nendel lippudel on unikaalne väärtus. Las ta olla natukene pleekinud ja lapitud, aga tal on oma lugu rääkida ja suur tähendus inimesele,» rääkis Uiboaed.

Sümboolikanõuniku hinnangul ei ole mõeldav võtta vabrikust tulnud etalonlipp ning öelda, et kõik, mis sellele ei vasta, tuleb välja vahetada. «Lipul on sügavam väärtus,» oli ta veendunud.

Õiget sinimustvalget otsides valisime välja viie eri tootja lipud, mida võib leida supermarketites ja ehituspoodides.

1. Majalipp, Spordiatribuutika OÜ (Prismades hind 19,99 eurot)

Sinise laiu toon on rohekam ega vasta värvietalonile. «Kuna see lipp on kangale trükitud, siis võib toonierinevus tulla sellest, et on kasutatud CMYK-värve (värvimudel, mida kasutatakse neljavärvitrükis – toim), see on hoopis teine värviruum,» oletas Uiboaed.

Lippude pildistamisel torkas silma, et valge värvilaid oli kergelt roheka varjundiga. See oli ainuke lipp, millel võis näha tolknevaid niidiotsi, ning kangas tundus majalipu kohta õhuke.

Asjatundja hinnang sellele lipule oli karm: «Eesti lipuks ma seda ei nimetaks, pigem on see sinimustvalge lipp.»

2. Autoantenni lipp, Spordiatribuutika OÜ (Prismades hind 3,99 eurot)

Kuigi liputootja on sama, vastab väikese lipu sinine etalonile. Lipu õmblemiseks oli kasutatud vaid sinist niiti, mis torkas kohe silma. «See ei ole hea praktika, kuna lipu üldmulje on piduliku asemel lohakas,» tõdes ametnik.

3. Majalipp, Liputehas (soodushind veebruaris 15 eurot, tavahind 18 eurot)

Kuigi väikese autolipu ja Liputehase majalipu sinise laiu toonid on pisut erinevad, ei saa Uiboaia sõnul öelda, et üks neist oleks vale. «Üldine tonaalsus on õige ja selline väike varieerumine on täiesti normaalne» arvas ta.

Sümboolikanõuniku sõnul ei ole võimalik ühegi lipu puhul tagada täpselt tooni 285 Pantone. Selle lipu õmblemisel oli kasutatud ainult valget niiti, seda ka musta ja sinise siilu peal ning see ei vasta heale tavale.

4. Majalipp, Tameo (soodushind veebruaris 20 eurot, tavahind 25 eurot)

Võrreldes eelmiste lippudega on selle sinine taas pisut teist tooni. «See värvitooni kõikumine on täiesti lubatavuse piires, sest kontseptsioon värvikoodist 285 on täidetud,» hindas Uiboaed lippu.

Tameo lipp oli kokku õmmeldud värvilaidudest ning head liputootmistava järgides ehk sinine kangas oli õmmeldud sinise ja must laid musta niidiga.

5. Majalipp, Lipuvabrik (õhukese majalipu soodushind veebruaris 16 eurot, tavahind 22 eurot; paksem lipp 32 eurot)

Tameo ja Lipuvabriku lipuvärvid olid identsed, samuti oli Lipuvabrik õmmelnud sinise kanga kokku sinise ja musta laiu musta niidiga.

6. Lipp neljameetrisele lipumastile, Kariste (Bauhofis hind 14,19 eurot)

«Kuna see kangas on läikiv, siis sinine värv tundub heledam, aga tegelikult on selle toon õige,» hindas Uiboaed. Lipu õmblemiseks oli kasutatud õiget värvi niiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles