Lugeja küsib: kas toidus olevad lisaained hävinevad kuumutamisel?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauss supiga.
Kauss supiga. Foto: Urmas Luik

«Päris suur osa Eesti poodides müüdavatest toidukaupadest sisaldab ohtlikke aineid, nagu säilitusaineid ning maitse- ja lõhnatugevdajaid. Lisaks hulk toiduomadusi muutvaid aineid, neist mõned on ka looduslikud. Kas lõhna- ja maitsetugevdaja E621 ja E200, ning säilitusained, nagu sorbaadid ja nitraadid, hävinevad toidu kuumutamisel?» uuris Tarbija24 lugeja.

Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Katrin Lõhmus.

Kõik turul olevad toidud peavad olema ohutud tarbijale ja kindlasti ei tohi need sisaldada ohtlikke aineid. Küsimuses viidatud lisaained on Euroopa Liidus ohutuks hinnatud ja lubatud toidus kasutada. Tervisele ohututest lisaainetest on koostatud Euroopa Liidu lisaainete loetelu, milles on ära toodud nende lubatud kasutusalad.

Erinevalt mikroorganismidest, mis kuumutamisel tavaliselt hävinevad, lisaained üldjuhul, kui kasutatakse tavapäraseid töötlemistehnoloogiaid, kuumutamisel ei lagune. Mittelagunemine on positiivne omadus, kuna sellisel juhul ei teki uusi ühendeid/aineid, mis võivad  tervisele ohtlikud olla. Näiteks küsimuses välja toodud E621(naatriumglutamaat) on tavapäraste toiduvalmistamistemperatuuride juures stabiilne ühend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles