Ühtne bussipiletisüsteem käib Eestile üle jõu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu peab ümberistumisel ostma iga kord uue pileti.
Praegu peab ümberistumisel ostma iga kord uue pileti. Foto: Avo Meeks / Valgamaalane

Majandusministeeriumi hinnangul käib Eestile üle jõu luua müügisüsteem, mis laseks sõita ühe piletiga nö Annelinnast Mustamäele.

Tallinna Tehnikaülikooli transpordiplaneerimise professor Dago Antovi hinnangul võiks Eestis kehtida ühtne ühistranspordi piletisüsteem, mis võimaldaks ühe piletiga sõita terves riigis. Valitsus on vastava ettepaneku kohta palunud ka hinnangut majandusministeeriumilt.

«Me ei jaga seda arvamust,  et peaks olema  üks pilet, millega sõita ükskõik kust ükskõik kuhu,» rääkis majandusministeeriumi transpordi arengu osakonna juhataja Toomas Haidak riikliku transpordi arengukava tutvustamisel. Ta lisas, et selle administreerimine muutub mõttetuks.

Haidak möönis, et samas oleks kindlasti vajalik praeguse piletisüsteemi parem integreeritus. «Eelkõige käib see tõmbekeskuste ja nende tagamaade kohta, kus nii piletimüügisüsteemid kui ka piletid peaksid olema paremini integreeritud,» selgitas ta.  Seda on kavas teha samm-sammult, esmalt Harjumaa ja seejärel Tartumaa.

Majandusministeeriumi transpordi asekantsleri Eero Pärgmäe sõnul on vaja integreerida piirkonnad, kus toimub igapäevane pendelränne. «Me  mõtlesime  sellele (ühtsele süsteemile – toim) juba neli aastat tagasi, aga tekkis lihtne juriidiline probleem, et kui sul on kolm erinevat vedajat ja sa ostad pileti, siis kes vastutab, kui üks buss jääb hiljaks ja teine läheb varem välja,» rääkis ta. Asekantsleri sõnul tekib sel juhul juriidiline vedaja vastutuse küsimus. «See ei käi nii, et lood infosüsteemi ja kõik töötab. Juriidiline taust peab siia taha tekkima,» tõdes Pärgmäe.  «Selle ülalpidamine maksab,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles