Suured telerivaatajad kasvatavad lastest samasuguseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seebikate, seriaalide ja tõsielusarjade andunud fännidel on väga suur tõenäosus kasvatada ka oma lastest päevas tunde teleri ees veetvad inimesed, näitas Bristoli ülikoolis tehtud uuring.

Tüdrukutest, kelle ema või isa kulutab teleri vaatamisele 2-4 tundi päevas, kasvavad neli korda suurema tõenäosusega päevas üle nelja tunni telerit vaatavad täiskasvanud kui telerile minimaalselt aega kulutavate vanemate järeltulijatest.

Poiste seas on tõenäosus muutuda telerit vaatavat diivanikaunistuseks veelgi suurem. Ilmnes, et nendest poistest, kelle vanemad vaatasid ööpäevas telerit üle nelja tunni, kasvasid kümme korda suurema tõenäosusega samasugused täiskasvanud.

Üllatuslikult aga selgus, et lapse füüsilist aktiivsust mõjutas vanemate eeskuju palju vähem. Liikuvad ja elavaloomulised lapsed olid seda sõltumata vanemate eluviisist. Muu hulgas selgus, et tüdrukute istuvat eluviisi mõjutas vanemate eeskuju palju rohkem kui poiste oma.

Ajakirjas BMC Public Health avaldatud uurimuse käigus küsitleti kokku 770 lapsevanemat, uuriti nii nende igapäevast füüsilist aktiivsust kui ka päevas teleri vaatamisele kulutatud aega.

Uuring tõestas taas, et rohket telerivaatamist võib pidada paljude tervisehädade allikaks. Seda võib seostada nii ülekaalulisuse, diabeedi ja muude tõbedega.

Kõik lapsevanemad võiksid oma lapsi teleri eest sagedamini eemale peletada ja hoolikalt jälgida teleri vaatamisele igapäevaselt kulutatavat aega, leiavad uuringu läbiviijad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles