Lugeja küsib: kas viivist saab nõuda kirja saatmise või võla tekkimise päevast alates?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuameti võlanõue mõjub ruineerivalt.
Maksuameti võlanõue mõjub ruineerivalt. Foto: SCANPIX

«Maksuamet saatis 13. jaanuaril kirja, et olen jätnud aastal 2012 välistulu deklareerimata. Jah unustasin, kuna oli aasta keskel ühekordne summa. Tegin tagantjärgi täienduse ära ning 20. jaanuaril saadeti maksuteade, et mul tuleb teha juurdemakse. Tähtajaks oli aga pandud 1. juuli 2013 ning nüüd küsitakse lisaks ka poole aasta viivis. Et unustasin välistulu märkimata (mille pealt olid maksud makstud juba teises riigis) on küll minu poolne viga, kuid kuidas ja kas on neil õigust küsida viivist, kui sain nende esitatud nõude alles selle aasta jaanuaris. Lisaks kas see pole ka mitte nende poolt tegemata töö, et nad ise alles seda aasta hiljem küsivad?» küsib maksumaksja.

Vastab Vello Vallaste ettevõttest Vallaste ja Partnerid.

Kui miski on õigel ajal deklareerimata jäänud, siis on see maksumaksja, mitte maksuhalduri probleem. Maksuhalduri ülesanne on pärast maksustamisperioodi lõppu kontrollida, kas kõik maksud on õigeaegselt tasutud. Kui ta tuvastab, et mingi maks on maksmata, siis peab ta näitama, mis ajaks pidanuks see laekuma ning määrama tasumisele kuuluva maksusumma ja viivisintressi maksu tasumisega viivitamise eest. Maksu määramise tähtaeg on kolm aastat pärast vastava deklaratsiooni esitamise tähtpäeva, st 2012. aasta tulumaksu määramise tähtaeg lõpeb 2016. aasta suvel.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles