Igavuse peletamiseks tuleb katsetada

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jane Oja katsetab mitmesuguseid šašlõkimarinaade, et finaalis endast parim anda.
Jane Oja katsetab mitmesuguseid šašlõkimarinaade, et finaalis endast parim anda. Foto: Sille Annuk

Juba teist aastat korraldavad ajakiri Oma Maitse ja Wõro lihatööstus Kodukoka konkurssi, kuhu kõik harrastajatest söögitegijad saavad oma loodud retsepte saata.


Sel korral oli teemaks grillimine ning finalistide hulka valiti ka kahe tartlanna toidud.
Finaal on pühapäeval Tallinnas Rotermanni kvartali turul, kus kuus parimat peavad kohapeal valmistama oma retsepti järgi grillroa kodusest hakklihast või seakaelakarbonaadist. Aega on neil marineerimiseks-küpsetamiseks ainult kolm lühikest tundi.

Kõrge latt on naistel juba ees, sest eelmisel aastal tuli võit just Tartusse Maris Aruleppale.

Parimaist parima valivad välja Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal, Atria Eesti ASi lihatoodete divisjoni direktor Katrin Jalas ja AS Tallink Grupi peakokk Anti Lepik.

2010. aasta parim kodukokk sõidab koos kaaslasega gurmeereisile Itaaliasse, et saada seal osa degusteerimistuurist Toscanas.

Pirkko Külanurme ja tema apelsini-roseepipra karbonaad suvikõrvitsaga

Pirkko Külanurm on kahe väikese lapse emana juba mitu aastat kodune olnud ning lihtsate toitude tegemine on teda enda sõnul lihtsalt ära tüüdanud. Seetõttu katsetab ja loob ta pidevalt uusi ja keerulisemaid retsepte. «Kartulit ja hakklihakastet ei viitsi ju iga päev teha,» muigab Külanurm.

Enda sõnul ei ole ta kunagi olnud selline, kes retsepti ette võttes sealt täpselt näpuga järge ajaks. Kui kodus mingit koostisosa ei ole, siis ei teki probleemi, ta kasutab lihtsalt midagi muud.

Kõige rohkem meeldib talle teha igasuguseid pajaroogi, sest nendega on lihtne – paned koostisosad potti, poti ahju ja saad muude asjadega tegeleda, kas või lapsele lasteaeda järele minna, ilma et peaks muretsema. Kõige vähem teeb ta kodus suppe.

«Nende jaoks ei jagu lihtsalt tihtipeale inspiratsiooni tihtipeale,» ütleb ta.
Suvisel ajal on kõige aktuaalsem aga siiski grillimine ja liha kõrvale sobivate salatite tegemine.

Oma võistlusele saadetud apelsini-roseepipra karbonaadi retsepti oli Külanurm enne selle teele läkitamist katsetanud mõnel korral, kuid mida ta finaalis valmistab, ta veel ei teagi. Veidi nõutuks teeb teda see, et aega on nii vähe ja liha marineerida ei jõuagi.

Koostisained:

600 gr kaelakarbonaadi

3 apelsini mahl

poole sidruni mahl

1 dl porgandimahla

0,5 tl roseepipart

1 sibul

1 spl mett

2 spl sojakastet

2 spl oliiviõli

1 keskmine suvikõrvits

400 gr mozzarella juustu

4 keskmist tomatit

värsket basiilikut

Apelsinikaste:

2 dl apelsinimahla

0,25 tl apelsinipipart

0,25 tl purustatud roseepipart

1 sl sidrunimahla

0,5 tl mett

2 sl oliiviõli

1 sl maisitärklist

maitse järgi soola

Karbonaad lõigata 1-2 cm paksusteks viiludeks ja tampida lihahaamriga õhemaks. Marinaadi jaoks pressida värsketest apelsinidest mahl ning segada see porgandi- ja sidrunimahlaga. Lisada uhmris peenestatud roseepipar, mesi, sojakaste ja oliiviõli.

Marinaadi hulka segada ka sibul. Hoida liha marinaadis 4–12 tundi. Grillida hõõguvatel lehtpuusütel mõlemalt poolt 7-8 minutit. Lõpptulemus peab olema pruunistunud ja mahlane.

Suvikõrvits lõigata pikuti ligi 1 cm paksusteks viiludeks ja panna 10–15 minutiks liha juurde marinaadi. Grillida 5–10 minutit. Umbes minut enne valmimist panna igale suvikõrvitsa viilule peale viil mozzarella juustu. Grillimise ajal võib suvikõrvitsat pintseldada marinaadiga.

Kastme jaoks panna apelsinimahl keema, lisada maitseained, sool, mesi ja õli. Niristada pidevalt segades kastme hulka veega segatud maisitärklis ja lasta niikaua keeda, kuni kaste muutub paksuks. Serveerida toit kuumalt.

Asetada kihiti grillitud liha ja mozzarella’ga suvikõrvits, juurde apelsinikaste ning mozzarella ja basiilikuga täidetud tomat, millele on peale piserdatud veidi palsamiäädikat ja oliiviõli. 

Jane Oja ja tema kookospiima-laimi kanavardad

Jane Oja ei osanud viis aastat tagasi enda sõnul veel õieti munagi keeta ning konkursil finaali jõudmine oli tema jaoks tõeline üllatus. Eriti sellepärast, et kookospiima-laimi kanavarraste valmistamine oli tema esmakordne algusest lõpuni ise grillimine.

Grillida talle tegelikult väga ei meeldigi, sest see on väga aeganõudev – tuleb oodata, kuni liha marineerib, valmistada ette söed jne.

Rohkem meeldib Ojale valmistada hoopis pasta- ja vokiroogi. Ta on varem ka ühel pastakonkursil osalenud, kuid vastupidi ootustele ei läinud seal just eriti hästi.

Süüa teeb ta küll iga päev, kuid keerulisemaid asju võtab ette paar-kolm korda nädalas. Kasutab ta nii etteantud retsepte kui omaloomingut. «Retsepti järgi on alati kindel, et nässu ei lähe midagi, aga samas ma ei mäletagi, millal mul viimati nässu läks,» on tütarlaps enesekindel.

Tõeline pusimine on aga finaalitööga, sest ta on harjunud süüa tegema kanast või kalast ja sealiha on üsna võõras. Sellepärast katsetabki ta peaaegu iga päev mitmesuguseid marinaade ja võimalusi, kuidas parimat tulemust saada, ning kutsub žüriiks sõbrad külla, et need oma arvamuse ütleksid.

Marinaad:

400 ml kookospiima

1,5 keskmist laimi

250 ml vett

1 kanapuljongikuubik

ingver

jahvatatud koriander

värske koriander

broilerimaitseaine

1 suur sibul

2 küüslauguküünt

Koostisained:

400 g broilerifileed

18 väiksemat šampinjoni

1 väiksem suvikõrvits

18 kirsstomatit

laimi

sidrunipipart

Kaste:

u 150 ml hapukoort

1 tl Felixi inglise sinepit (kui seda pole, võib lisada maitse järgi muud sinepit)

pool laimi

aroomisool

sidrunipipar

1 küüslauguküüs

Marinaadi valmistamiseks kallata suuremasse kaussi kookospiim. Valmistada 250 ml veest puljong ja lisada see kookospiimale. Pigistada sisse laim. Riivida maitse järgi ingverit.

Lisada jahvatatud koriandrit ja broilerimaitseainet maitse järgi, järk-järgult segades. Lõigata värsket koriandrit umbes peotäis ning segada see marinaadi.

Tükeldada sibul suuremateks tükkideks, hakkida küüslauguküüned ning lisada marinaadile. Lõigata broilerifilee kuubikuteks. Lisada marinaadi broilerikuubikud ja šampinjonid. Panna see külmkappi vähemalt kolmeks tunniks.

Lõigata suvikõrvits umbes sentimeetripaksusteks ratasteks ja need veel omakorda pooleks. Lükata vardasse kordamööda broilerikuubikud, suvikõrvits, šampinjonid, kirsstomatid ja sibulatükid.

Asetada vardad söegrillile. Raputada peale sidrunipipart. Pigistada peale veel laimi. Kui soovid rohkem marinaadi maitset, võib selle soojaks lasta ning valada lõpus vardad marinaadiga üle.

Kastme valmistamiseks segada hapukoor ja sinep. Pigistada juurde laim, lisada riivitud küüslauguküüs ning maitse järgi sidrunipipart ja aroomisoola. 





 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles