Väike spikker vastlakukli ostjale

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastlakukkel.
Vastlakukkel. Foto: Peeter Langovits

Ehkki maitse üle ei vaielda, kogus Tarbija24 kokku lugejate soovitused, milliste tootjate vastlakuklid on kõige maitsvamad ning milline on üldse üks õige vastlakukkel.

Tarbija24 gallupile «millise firma vastlakuklid maitsevad kõige paremini» vastas üle 150 lugeja. Neist 22% teab, et kõige maitsvamad vastlakuklid on Pagaripoistel, 17% leidis, et väga häid vastlakukleid teeb Selveri Köök ning 16% vastanuist peab parimaks Grossi kukleid.

Neile järgnesid: Eesti Leivatööstus (11%), Pihlaka, Hagari ja Hiiu Pagar (5%) ning Rimi (4%). Kõige vähem hääli kogusid aga Gourmet Club, Pagar Võtaks, Pai Pagar, Reval, Europagar ja Päts.

Üleskutsele, milline on see kõige õigem vastlakukkel, kogunes 40 arvamust. «Kardemon, kardemon ja veelkord kardemon. Õige kukkel olgu ikka kardemoniga ja magus,» toonitas lugeja, kelle sõnul teeb vastlakuklist vastlakukli just kardemon.

«Naturaalsest rõõskkoorest vahukoor vaniljega peal - kas see moos on ka seal sees - vahet ei ole,» leidis ta. «Siiani olen kohanud ainult Selveri kukleid, mis on kardemoniga. Väga head ja see moosisuts ei häiri ka seal mõnusa vaniljese vahukoore all.»

Teine lugeja kiitis Grossi kukleid, millel on hea sai ja õige vahukoor. «Ei moosi ega muid lisandeid. Lihtne ja hea.»

Nimetati ka Heidi Parki kukleid. «Sai neid ükskord proovitud, täidised erinesid, aga kuklid olid kõik seest peaaegu tühjaks õõnestatud, saiast oli ainult täidetud kest järel. Sel aastal teeb ta ka mandlitäidisega saiu,» kirjutas lugeja Eleonore.

Ühel lugejal viisid keele alla aga Bonaparte vastlakuklid, mida müüakse Pika tänava Deli poes. Mainiti ka Pätsi kukleid Rakveres. «Varem meeldisid Revali kuklid aga sel aastal teeb Päts paremaid,» tõdes lugeja.

Samuti kiideti martsipanitäidisega kukleid, neid teevad näiteks Fazer, Pagar Võtaks ja Park Cafe.

«Õige vastlakukkel on lihtsalt nii hea ja aromaatne, et ei vaja ei maitseaktsendiks ega allalibistamiseks mingit moosi (ega martsipani)!» leidis lugeja. «Kukkel kardemoni, sidrunikoore ja roosiõli või -veega, vahukoor (ikka piimast, muidugi) piisava vanilliga ja .. ja kui siis pisut aega ka anda veel vahukoorel saiamütsi all mõjuda… mmm, ka seda pole vaja, et saia vähemaks uuristada, sest see on lihtsalt nii hea!»

Üks lugeja sai aga negatiivse kogemuse, kui ostis 1. märtsil Comarketist kolm vastlakuklit, läks koju, avas karbi ja viskas vahukoore minema. «Kuklit kasutasin naelte seina tagumiseks. See oli vist üle-eelmisest aastast ja koor oli vist eelmisest,» kirjeldas ta.

Paljud leidsid siiski, et õige vastlakukkel on kodus tehtud. «Otseloomulikult saab kõige parema ja tervislikuma kukli ise küpsetada!» toonitas lugeja Pagar.

«Suurtes tööstustes, kus peame teile vastlahulluse ajal vorpima kümneid tuhandeid kukleid ja neid siis üle riigi laiali vedama, ei ole tehnoloogiliselt lihtsalt võimalik teha õige vahukoorega kukleid. Naturaalsest vahukoorest ei jääks miskit kaunist ja maitsvat järgi kui ta on ütleme pühapäeva õhtul tööstuses valminud ühes Eestimaa otsas ja sina kallis tarbija tahaks teda poest osta esmaspäeva pealelõunat kusagil teises riigi otsas,» kirjeldas ta.

«Poes peaks olema ka täitmata kukleid ja saate ise kaanekesi lõigata, soovi korral ka sisu vähemaks uuristada ja siis endale meelepärasega täita!»

Lugejate nippe vastlakuklite kodus valmistamiseks:

  • «Ise tuleb valmistada korralikud kuklid, siis pealmine osa maha, seest tühjaks uuristada ja sisse isevalmistatud vahukoor panna, veidi murakamoosi ja mandlilaaste ning siis mütsike peale.»
  • «Hagari magusatel kuklitel tuleb pealmine osa sügavuti pealt lõigata, et saaks rohkem vahukoort panna. Vahukoore teen ise kas Tere või Alma vahukoorest. Lasen siis valmiskuklitel tunnike külmkapis seista ja maitseb ülihea. Kukkel on magus ja pehme ning koos rohke vahukoorega sulab sai lausa suus. Maitseb hästi ka järgmisel päeval, sai ei lähe koorikuks. Meie pere lemmikud.»
  • «Vanaema tegi mul sedasi vastlakukleid, et mitte ainult ei lõiganud killukese kukli küljest ära, vaid võttis ka kukli seest saia vähemaks ja täitis kogu kukli veel kuhjaga vahukoorega. Aga müügil selliseid ma pole küll kuskil näinud.»
  • «Ostan poest tavalised kuklid, uuristan veidi tühjemaks ja täidan kodukootud kirsimoosiga. Ja tavaline vahukoor peale, mitte see purgivärk.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles