Viljade parimad osad, mis jäetakse söömata

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apelsin on üleni väga vitamiiniderohke.
Apelsin on üleni väga vitamiiniderohke. Foto: SCANPIX

Ameerika väljaanne Huffington Post nimetab kaheksa vilja, mille väärtuslikud seemned, varred, lehed ja koore võiks prügikasti lennutamise asemel hoopis ära süüa.

  • Õunakoor

Õunakoores sisaldub kvertsetiin, mis on põletikuvastase toimega antioksüdant. Õunakoor võib leevendada hingamisprobleeme kopsuhaiguste puhul ning turgutada ajutegevust. Samuti sisaldub koores rohkem kiudaineid ja vitamiine kui viljalihas.

  • Lehtpeedi ehk mangoldi varred

Mangoldi varred sisaldavad rikkalikus koguses glutamiini, tähtsat aminohapet, mis mängib olulist rolli keha tervenemisprotsessis. Toidutegemisel võiks koos lehtedega tükeldada ja küpsetada ka varred.

  • Apelsinikoor

Apelsinikoores ja ka teistes tsitrusviljades sisalduvad flavoonid pakuvad kaitset südamehaiguste ja põletike vastu. Samuti on apelsinikoorel suurem kolesteroolitaset alandav efekt kui mõningatel retseptiravimitel. Paljast koort muidugi sööma ei pea, vaid seda võib riivida oma lemmikroogadele.

  • Punapeedi lehed

Oleme harjunud sööma punapeeti, kuid seejuures võime täielikult unustada punapeedi lehtede kasulikud omadused. Peedi lehed sisaldavad rohkelt kiudaineid, kaltsiumit, rauda ning A- ja K-vitamiine.

  • Arbuusikoor

Arbuusi viljaliha sisaldab ainet nimega L-tsitrulliin, mis aitab näiteks leevendada lihasvalu. Ent tsitrulliini, mis aitab alandada lämmastiku taset veres, sisaldub ka arbuusikoores, mistõttu ei maksa seda lihtsalt ära visata.

  • Naerilehed

Nii nagu naeris, on ka selle lehed magusad ja vürtsikad. Neis leidub rohkelt A- ja K-vitamiine, kiudaineid, rauda, kaaliumit jne.

  • Kartulikoored

Kartulikoores peitub rohkelt kiudaineid, aga ka B- ja C-vitamiine, kaltsiumit ja kaaliumit. See ei tähenda, et peaks hakkama paljalt kartulikoori sööma, kuid küpsetatud kartul koos koorega ei tee sugugi paha.

  • Kõrvitsaseemned

Kõrvitsaseemned sisaldavad rohkelt mineraale, sealhulgas fosforit, magneesiumit, rauda ja vaske. Lisaks ka palju tsinki, mis kaitseb osteoporoosi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles