Korteriühistud: jaanuar kasvatas kaugküttega majade küttekulusid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugküte
Kaugküte Foto: Ants Liigus.

Eesti Korteriühistute Liit viis aasta alguses oma liikmete seas läbi iga-aastase küsitluse küttekulude kohta. Selgus, et ehkki talv oli tänavu mahe, siis kasvasid küttekulud kaugküttega majades võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

«Kuigi talv on näidanud tänavu oma mahedamat nägu, polnud jaanuar siiski soe - tänavusest jaanuarist külmem oli keskmine temperatuur vaid aastatel 2003 ja 2010,» rääkis küsitluse eestvedaja, Eesti Korteriühistute Liidu Tallinna ja Harjumaa büroo juhataja Raimo Jõgeva.

Jõgeva sõnul on küttekulud kaugküttega majades võrreldes eelmise aasta sama perioodiga veidi kasvanud. «Üle-eestilises küsitluses osalenute keskmine soojusenergia kulu ühe ruutmeetri kohta oli 24KW/h keskmise hinnaga 1,8 eurot. Üle Eesti erinesid küttekulutused umbes kaheksa korda - kõige vähem kulus küttele raha tervikrenoveeritud majades Tallinnas,» rääkis Jõgeva.  Küsitluses osalesid korteriühistud kaugküttega  elamutest, mille keskmine vanus umbes 42 aastat. «Kõige madalam soojusenergia kulu oli 8,3KWh/m2 kohta ja kõige suurem 71,2 KWh/m2 kohta,» rääkis Jõgeva.

«Võrreldes eelmiste aastatega on kasvanud tervikrenoveeritud majade arv,» tundis ta heameelt. «Kasutusele on võetud alternatiivsed küttevõimalused nagu vesi-õhk soojuspumbad, päikesekollektorid, soojustagastusega ventilatsioon,» lisas Jõgeva.

Eesti Korteriühistute Liit viib küttekulude küsitlust läbi juba neljandat aastat. Küsitluses osalenud ühistud saavad enda käsutusse ka tulemuste koondtabeli, et võrrelda oma soojusenergia kulu teiste osalenute korteriühistutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles