Lugeja küsib: kas riknenud toit külmkapis rikub ka teised tooted?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduained külmkapis.
Toiduained külmkapis. Foto: Panther Media/Scanpix

«Kas riknenud toote hoidmine külmkapis mõjutab ka teiste toiduainete kvaliteeti?» küsib Postimehe lugeja.

Vastab Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi assistent Kaie Martverk.

Riknemine võib olla väga erinev - hallitamine, käärimine, roiskumine. Kõik oleneb ju ka sellest, kas riknenud toode on pakendatud või mitte. Üldiselt peaksid kõik toiduained olema külmkapis pakendis või kaetult. Kui rikneb kinnises pakendis või purgis olev toiduaine, siis tuleb see lihtsalt ära visata ja teiste toiduainetega ei juhtu midagi. Kui rikneb lahises pakendis olnud toiduaine, siis hallituse eosed levivad kindlasti riiulitel ja teistel toiduainetel, samuti võib toimuda saastumine teiste riknemist põhjustanud mikroorganismidega. Külmkapp tuleb üle pesta äädikhappe lahusega, korralikult kuivatada.

Kinnises pakendis oleval toiduainel, mille kõlblik kuni on möödas, ei tarvitse olla veel nähtavaid või tuntavaid riknemise tunnuseid, kuid tootja ei vastuta enam kvaliteedi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles