Kalender rikub lillemüüjate äri

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillemüüja Reet Jaansoo arvab, et naistepäeval tema poodi suurt rahvamassi ei kogune, sest on laupäev ja lilli haaratakse pigem toidupoest.
Lillemüüja Reet Jaansoo arvab, et naistepäeval tema poodi suurt rahvamassi ei kogune, sest on laupäev ja lilli haaratakse pigem toidupoest. Foto: Piret Lakson

Kuna naistepäev on tänavu laupäeval, siis suur lillede kinkimine töö juures jääb ära ning lilli müüakse 8. märtsil vähem kui mullu.

«Oleme lilli natuke rohkem tellinud, kuid mitte oluliselt, sest laupäeval kesklinnas suurt ostmist pole – asutused ei tööta, koolid on tühjad,» ütles Reet Jaansoo, kes on Tallinnas Söögiplatsi kõrval asuva Astilbe lillepoe üks omanik. «Enamasti ostetakse lilli ikka toidupoest, võetakse paar lilleõit ära ja asi ants.» Siiski tuleb nii talle kui tema paarilisele täna ja homme appi veel üks inimene ning kui peakski oodatust rohkem ostjaid olema, tellivad nad lilli jooksvalt juurde.

Enam kui 30 aastat lillemüüja ametit pidanud proua sõnul kingitakse naistepäeval kõige enam tulpe, kuid kallimaid peetakse meeles ka nartsisside, rooside ja priimulatega. «Aastakümneid tagasi müüsime ämbrite kaupa nelke, väga palju osteti asaleasid ja alpikanne. Kunagi moodustusid ukse taha lausa järjekorrad – kõik tahtsid alpikannipotte,» meenutas Jaansoo.

Ta on täheldanud, et järjest vähem ostetakse lillekimpe – pigem haaratakse üks või kaks õit ja kogu lugu. «Eks raha paneb kõik paika,» tõdes ta. Mõned kimbud tegi ta küll naistepäevaks ette, kuid siiski vähe.

«Hinnad on meil normaalsed,» teatas ta. «Tulbid on kõik Eesti omad ja maksavad nii nagu ikka. Roosid tulevad Hollandist ja naistepäeva aegu oksjonil hind tõuseb. Just esmaspäeval jõudsid meile suured roosid, mis on 50 senti kallimad kui muidu.» Jaansoo sõnul eelistatakse ilusaid kevadisi Eesti tulpe. Need maksavad Vabaduse väljaku lillepoes 1,20 ja 1,40 eurot, olenevalt sordist. Noored pidavat meelsasti ostma ka 1,30-euroseid helelillade õitega roose.

Et naistepäeva menuklilled on tulbid, rõhutasid ka teised lillepoed. «Tulbid on meil enamasti Eestist ja hinnad stabiilsed, roosid tulevad aga Hollandist, kus hinnad oksjonil tõusevad,» ütles Solarise Lillede ja Liivalaia Lilleäri juhataja Helle Väin.

Lilled Solarise lillepoes.

Lilli tellis ta naistepäevaks natuke vähem kui möödunud aasta märtsis. «Kui naistepäev oleks tööpäeval, võtaksin kindlasti rohkem lilli, sest siis viidaks neid rohkelt töökaaslastele,» möönis Väin.

Reedel ja laupäeval tulevad tema juhitavatesse poodidesse appi lisajõud, kelleks on töötajate lapsed ja sõbrad.

Tulbid maksavad Solarise lillepoes 1,20–1,50 eurot, kallimad on näiteks tulbisordid Papagoi ja Rococo. Kõvasti rohkem – 7,20 eurot – maksab väike «kaunistatud tulp» potis.

Tunduvalt odavamalt saab Eesti tulbi kätte Viru tänava lilleputkadest, kus oli juba eile päeval päris palju uudistajaid. Tulbihinnad jäävad enamasti 80 sendi piiresse. Hollandist pärit pikk punane roos maksab aga naistepäeva aegu euro võrra rohkem – 3,50 eurot.

Viru väravate juures tegutsev müüja Tiivi kinnitas, et tänaseks ja homseks on juurde tellitud umbes sama palju lilli kui eelmisel aastal, eriti tulpe, roose ja orhideesid. Kui õige müük lahti läheb, siis tekkivat putkade juurde järjekorrad juba kell 6 hommikul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles