Lugeja küsib: kas kaitseväes olemise ajal elatise maksmise kohustus peatub?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püssi alla minek kohustustest lapse ees ei vabasta.
Püssi alla minek kohustustest lapse ees ei vabasta. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

 

«Lapse isalt on elatis välja nõutud, nüüdseks on juba viis kuud maksmata. Lisaks on ta sirgesõnaliselt öelnud, et ei kavatsegi maksta midagi. Kohtutäituriga ei saa temalt midagi kätte, sest kõik oma sissetuleku laseb ta kanda sõprade või vanemate arvele. Ja nüüd teatas ta veel, et läheb sõjaväkke. Viimnegi lootus midagi kuskilt saada kadus. Tahaksin teada kas isa sõjaväes oldud ajal elatise maksmine peatub või siiski jookseb edasi? Kas ning mis tingimustel oleks mul võimalik elatisraha asendusnõudena teha seda tema vanematelt? Vanavanemad iseenesest ei ole lapselapsest just väga huvitatud,» küsib lugeja.

 

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Seadusest ei tulene, et lapse isal puuduks lapse ülalpidamise kohustus ajal, mil ta viibib ajateenistuses. Seega tuleb isal elatisraha maksta ka teenistuses viibimise ajal.

Kui lapse isa käest ei õnnestu kuidagi elatisraha kätte saada, on tõepoolest võimalik esitada ülalpidamisnõue lapse isapoolsete vanavanemate vastu. Selleks tuleb kohtule esitada vastav hagiavaldus.

Samuti tasuks Teil kaaluda lapse isa vastu kriminaalmenetluse algatamist karistusseaduse  § 169 alusel, millel võib lapse isale olla elatise maksmise mõttes distsiplineeriv mõju.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles