Lugeja küsib: kas saab sundida elukaaslast laenust vabanemiseks korterit müüma?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Vabaabielus olles on võetud eluasemelaen. Mina olen kaastaotleja, kuid korteriomanikuks on mees üksi. Mees tööl ei käi ning laenumakseid ei tasu. Peres on ka kaks last. Minu palgast ei jätku pere ülalpidamiseks. Kõige parema meelega tahaks ära kolida, aga pank võtab maksed minu arvelt maha (kuna mehel raha arvel ei ole), ning korterit üürida ei ole võimalik. Kas on mingi võimalus  meest korterit müüma sundida, et ma võlast vabaneksin ja eluga edasi minna saaksin?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid.

Pank kasutab alati lihtsamat võimalust laenumaksete kättesaamiseks. Hüpoteeki hakatakse realiseerima siis, kui laenuleping selle rikkumise tõttu üles öeldakse ja kogu tagastamisele kuuluvat summat korraga tagasi hakatakse nõudma. Selliste asjade käigu saavutamiseks peaksite hakkama lepingut rikkuma ehk võtma pangalt võimaluse teie arvelt raha võtta. Peaksite aga arvestama, et hüpoteegi realiseerimine on küllalt kulukas, sest laenusummale lisanduvad täitemenetluse kulud jms, mistõttu ei pruugi alati sundmüügist saadavast rahast kõigi kohustuste katmiseks jaguda.
Vastuseks teie küsimusele aga, et laenulepingu ennetähtaegseks täitmiseks ei saa te kedagi oma korterit võõrandama sundida.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles