Lugeja küsib: kas võin tööandjalt puuduva töölepingu eest kompensatsiooni nõuda?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kui tööandja on «kogemata» ära unustanud, et katseaja tööleping on kolm kuud tagasi aegunud ja korduvatele meeldetuletustele pole lepingu uuendamisega tegelema hakatud, kas on mul mingi kompensatsioon ka võimalik saada või lihtsalt pean edasi peale käima nagu uni?» küsib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeli Miidla-Vanatalu.

Antud juhul on küsija mõelnud ilmselt seda, et katseajaks sõlmitakse töötajaga leping ning katseaja edukal läbimisel sõlmitakse töötajaga uus leping. Nii see aga ei ole.

Töösuhte oluliseks tunnuseks on selle kestus ja püsivus, mistõttu eeldab töölepingu seadus, et tööleping sõlmitakse tähtajatult (töölepingu seaduse § 9 lg 1). Tööle asudes rakendatakse töötajale vastavalt töölepingu seadusele katseaega. Katseaeg on neli kuud, kuid töötaja ja tööandja võivad kokku leppida katseajas, mis on lühem või jätta katseaeg kohaldamata. Tööandja hindab katseaja kestel töötaja sobivust kokkulepitud töö tegemiseks. Töötaja ja tööandja võivad katseajal töölepingu lihtsustatud korras üles öelda. Tööandja peab ülesütlemist põhjendama.

Olukord, kus tööandja võtab töötaja tööle tähtajalise töölepinguga, et hinnata tema oskusi, teadmisi ja võimeid vastava töö tegemiseks, ei ole seaduspärane.

Seega ei ole eelda katseaja lõpp uue lepingu sõlmimist vaid katseaeg on töölepingu üks töötingimustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles