Millal on lennupileti ostmiseks parim aeg?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennupiletitega lennujaamas.
Lennupiletitega lennujaamas. Foto: Panther Media / Scanpix

Lennupileteid müüv Ameerika portaal CheapAir.com uuris mullu nelja miljoni lennureisi andmeid, et kindlaks teha, millal on kõige parem aeg lennupileti soetamiseks.

Gallup

 

 
Küsitluses on osalenud  inimest
Gallup

 

 
Küsitluses on osalenud  inimest

Selgus, et mullu oli parim aeg Ameerika siselendudele piletite ostmiseks umbes 54 päeva enne reisi. Kõige kehvem aega lennupileti ostmiseks on viimane minut, mida ilmselt kõik reisijad ka juba teavad. Kaks nädalat enne lendu on hinnad metsikud.

Samas selgus ka, et lennupiletit pole tark ära osta liiga vara. Paljude firmade lennud tulevad müüki kuni 331 päeva varem. Seega saab pileti ära osta juba 11 kuud varem. Siis on aga hinnad isegi krõbedad, sest lennufirmad ei hakka nii vara veel odavaid hindu pakkuma. Kui sõiduni on jäänud 225 päeva, siis hakkavad hinnad järjepidevalt langema. Langevad stabiilselt, kuni sõiduni on 54 päeva. Pärast seda hakkavad hinnad taas tõusma. Kaks nädalat enne reisi on hinnad juba tublisti kallimad kui 11 kuud varem.

Samas tuleb teatud juhtudel kindlasti osta lennupilet pigem varakult ära. Näiteks siis, kui sihtkohta tehakse lende vähe või sihtkoht on nii populaarne, et venitades riskid sootuks piletist ilma jäämisega.

Uurimusest tuli välja, et kui soovitakse reisida Aafrikasse (Ameerikast), siis on kõige parem osta pilet ära 166 päeva varem. Mehhikosse reisides tuleb pilet ära osta 89 päeva, Euroopasse 151 päeva varem, Aasiasse 129 päeva varem ning Kariibidele 101 päeva varem. Ladina-Ameerika maade piletid on parimad 80 päeva enne reisi, Lähis-Ida piletid samuti 80 päeva ning Austraalia piletid 70 päeva enne reisi.

Fly24.ee: ühest skeemi ei ole

Portaali Fly24.ee esindaja Lauri Koosti sõnul ei ole lennupiletite ostul ainuõigeid tõdesid, mida tasub alati järgida. «Kui tehakse laiale avalikkusele teatavaks, et on mingi skeem, siis lennufirmad väga kiiresti asuvad seda muutma,» selgitas Koost. Samas tunnistas, ta, et kaks nädalat enne reisi on piletid tõesti väga kallid. «Siis aktiviseerub äriklient ja lennuliinid teavad seda. Ärireisijad ostavad lühemalt reisi ette, sest neil selgub see vajadus väga napilt. Lennufirmad saavad sellelt kasu lõigata,» selgitas Koost.

Samuti on tõsi see, et võimalikult varakult piletit ostes ei pruugi head hinda saada. «Kui hinnakirjas on näiteks kümme erinevat hinda, siis 11 kuud enne nad lubavad müüa näiteks odavuselt kolmandat või neljandat hinda. Kui kuupäev jõuab lähemale, siis süsteem jälgib lennuki täituvust. Kui kriitilist massi ei ole saavutatud, siis nad lasevad müüa rohkem soodsamaid kohti ja täidavad kiiremini lennukit,» kirjeldas Koost. Kui 60-70 protsenti lennukist on täis, saab hinda jälle üles upitada. «Süsteemid on igal lennuliinil väga erinevad,» kinnitas ta.

«Kuus nädalat enne lendu võivad kõige rohkem hinnad muutuda. On olnud ka nii, et inimene teeb broneeringu ja hind on 450 eurot. Ta hoiab koha broneerituna kaks päeva, Lufthansa näiteks lubab seda teha. Järgmine päev vaatame broneeringut ja hind on sada eurot soodsamaks läinud,» nentis Koost.

Hea lugeja, jaga oma kogemusi – kui pikalt ostad tavaliselt lennupileti ette ära?

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles