Lugeja küsib: kas on olemas erapooletut ametimeest, kes hindaks ühisvara tegelikku väärtust?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud lahutused ei lõppe rahumeelselt.
Paljud lahutused ei lõppe rahumeelselt. Foto: SCANPIX

«Abielu lahutati 11 kuud tagasi, aga ühisvara jäi jagamata ja sellest nüüd ka rida küsimusi, näiteks kuidas hinnatakse mööbli ja kodutehnika väärtust. Mööbel osteti kümme aastat tagasi ja siis oli selle väärtus 10 000 krooni. Siit küsimus, kas selle mööbli hind on ikka 10 000 krooni s.t. alghind või tuleb arvesse ikka mingi kulumisaste, mille võrra mööbel odavneb. Sama küsimus ka auto ja kodutehnika kohta. Endine abikaasa väidab, et ostuhinnad (soetamise momendil) jagatakse. Kas on olemas üldse sellist erapooletut ametimeest, kes oleks võimeline hindama ühisvara tegelikku väärtust? Kas ühisvara jagatakse ainult abikaasade vahel või tulevad arvesse ka lapsed?» küsib lugeja.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroo Puurits & Partnerid.

Mööbli ja kodutehnika väärtuse hindamine peaks toimuma (endiste) abikaasade kokkuleppel. Ühisvarasse kuuluva vallasvara hind on vallasvara hetkeväärtus, mitte vara soetamishind. Kindlasti peab väärtuse leidmisel arvestama ka esemete kulumist. Ühisvaraks oleva vallasvara hindamisel saab aluseks võtta näiteks müügiportaalides (Soov, Kuldne Börs) pakutavate analoogsete esemete hinna.

Ühisvarasse kuuluva kinnisvara väärtuse leidmiseks saab kasutada kinnisvarahindaja poolt pakutavat teenust, kuid vallasasjadele peaksite väärtuse omistama endise abikaasaga kokkuleppel. Ühisvara jagatakse abikaasade vahel, lastesse varajagamine kuidagi ei puutu.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles