Näpunäiteid vanade perepiltide raamimiseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarema pilti tasub pigem hoida korralikus albumis.
Vaarema pilti tasub pigem hoida korralikus albumis. Foto: Hanneli Rudi

Fotokonservaatori Merilis Roosalu sõnul on perepiltide eksponeerimine nende kõige suurem ohu kätte panemine ja et foto hästi säiliks tuleb seda hoolikalt raamida.

«Vanadest piltidest ei tasu seinale ei tasu panna  albumiifotosid, sellele peavad vastu ainult hõbeželatiin fotod,» rääkis Roosalu. Hõbeželatiinfotod tunneb tema sõnul ära kas hõbedase läike või neutraalhallide toonide poolest.

Foto säilib seinal paremini, kui selle ümber on tugev raam ning pildi taga on  kõvem taustapapp ja kile, tekitades nii foto ümber hea mikrokliima. Roosalu sõnul on klassikaline fotopaber küll vastupidav, aga teatud piirideni, eriti sellises keskkonnas, kus esineb temperatuuri- ja õhuniiskuse kõikumisi. Just seetõttu ongi tänu kaitsekihtidele tekkiv mikrokliima väga oluline.

Pildi raamimisel on väga oluline, et foto ei käiks vastu klaasi. Seda aitab vältida paspartuu kasutamine. Kindlasti ei tohiks raamitud foto olla päikse käes ning alati on vana ja väärika pildi puhul parem lasta raamida originaali asemel koopia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles