Windows XP: lugeja küsib, Microsoft vastab

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsoft Baltikumi tootejuht Andres Sirel.
Microsoft Baltikumi tootejuht Andres Sirel. Foto: Peeter Langovits

Lugejad esitasid portaali Tarbija24 vahendusel küsimusi Windows XP toe lõppemise kohta. Küsimustele vastas Microsoft Baltikumi tootejuht Andres Sirel.

Miks hirmutatakse inimesi, et Windows XP kasutajate turvalisus satub ohtu – tegelikult pakuvad viirustõrjet kolmandad firmad ja enamik kaitseb Windows XP kasutajaid edasi?

Viirusetõrje on kindlasti oluline ja see aitab hoida arvutit turvalisemana, aga internetti ühendatud arvuti puhul ei ole see piisav. 8. aprillist ei pakuta enam operatsioonisüsteemile turbevärskendusi. Ilma ajakohaste turvapaikade ja uuendusteta jääb oht, et interneti kaudu muutub arvuti kurjategijale ahvatlevaks sihtmärgiks. Keegi saab arvuti kontrolli alla võtta isegi siis, kui on olemas viirusetõrje.

Miks lastakse kogu aeg välja uuemaid versioone, kui ei jõuta vanemaidki parandada? Nii kui uus operatsioonisüsteem on väljas, hakatakse kohe parandusi tegema. Seega on tegu ju pooliku tootega?

Ei ole ühtegi suuremat tarkvarasüsteemi, kus ei oleks puuke («puuk» on tarkvara või riistvara viga, mis põhjustab arvuti töös häireid – T. K.). Vaja on hoolt kanda, et toode töötaks. Toe lõppemine on aga loomulik osa tarkvara elutsüklist.

Kui vanadele arvutitele on mõtet Windows XP asemel soetada Windows 7 või 8?

Parim soovitus on, et laadige Windowsi kodulehelt www.microsoft.ee/windows alla tasuta tööriist (täiendusabiline), millega saab kontrollida, kui hästi arvuti, riistvara ja rakendused uute versioonidega ühilduvad. Sealt saate vastuse, kas arvuti operatsioonisüsteemi saab uuendada või mitte.

Kui saab, siis võtke pigem kõige uuem operatsioonisüsteemi versioon. Windows 7 ehk mõnes arvutipoes leidub, aga soovitan kohe võtta modernsema versiooni ehk Windows 8.1, sest hind on praktiliselt sama. Kui juhtub nii, et vana arvuti ei vasta Windows 8 minimaalsetele nõuetele, aga pole soovi uut arvutit soetada, siis võib uurida võimalust paigaldada Windows 7.

Kui soovin, et enamik vanu XP programme töötaks edasi, siis millise operatsioonisüsteemi pean valima?

Enamikule XP ajastu programmidele on olemas uued versioonid ja ka modernsed äpid. Windows Store’i pood sisaldab üle 140 000 äpi, millest paljusid pakutakse tasuta. Soovitaksin esmalt vaadata sealt uusi tarkvaratooteid, millega vanu asendada. Ühtlasi pakuvad nii Windows 7 kui 8 võimalust käivitada vanu tarkavaratooteid ühilduvusrežiimis (compatibility mode).

Mis saab Eesti ID-kaardi toest? Kas see jääb edaspidi tööle XPga?

ID-kaarti arendab praegu sertifitseerimiskeskus ja kõige täpsema info saab nende käest. Praegune ID-kaardi tarkvara toetab Windows XPd, kuid meile teadaolevalt ei plaani sertifitseerimiskeskus uue põlvkonna ID-kaardi tarkvaraversiooni puhul enam XP-le tuge pakkuda. Hetkel on tugi veel olemas, ent tarkvaratootjad keskenduvad ka uutele platvormidele. XP kasutajad ei pruugi tulevikus ID-kaarti elektrooniliselt kasutada saada.

Miks on Windows 8 menüü sätitud eelkõige puutetundliku ekraani kasutaja järgi?

Windows 8 eesmärk on pakkuda head kogemust nii puutetundliku ekraani kui ka traditsioonilisele ekraani kasutajale. Samas on Windows 8 tasuta uuenduse ehk Windows 8.1 puhul rohkem arvestatud ka hiire ja klaviatuuriga arvutikasutajaga, kes veedab enamik aega töölaual tegutsedes.

Need kaks maailma on Windowsi kasutajate jaoks omavahel kokku minemas – üheks trendiks on uued mobiilsed arvutid, mis töötavad nii sülearvutina kui ka eraldatava tahvliosaga. Oleme teinud täiendusi avakuva kasutajasõbralikkuses. Hiire ja klaviatuuri kasutajale muutub Windows 8 kasutamine sel kevadel väljatuleva uuendusega mugavamaks.

Kas pärast kaustajatoe lõpetamist lülitatakse välja ka Windowsi võtmeserverid? Kas pärast seda päeva saab üldse XPd installida?

Pärast toe lõppemist saab endiselt XPd installida ja aktiveerida.

Ostsime arvuti ja koos sellega müüdi meile ka Windows XP. Nüüd selgub, et ostsime ametlikult tarkvara, kuid sellega ei saa isegi e-riigi teenuseid kasutada, sest ID-kaardiga tehinguid teha ei saa. Kas mul on võimalik saada uus operatsioonisüsteem tasuta?

Tõenäoliselt ostis klient kasutatud arvuti. Uusi arvuteid ei müüda Windows XPga juba 2009. aastast.

Kuidas ma saan operatsioonisüsteemi vahetada nii, et andmed jääksid arvutisse alles?

Selle jaoks on olemas üks tasuta tööriist, mille on välja töötanud meie partner Laplink PCmover Express. Selle saab kätte kodulehelt www.WindowsXP.com. Selle tööriistaga on võimalik tõsta andmeid vanast arvutist uude või talletada neid kõvakettale.

Lihtne viis andmete talletamiseks on ka pilveteenus Sky­drive ehk uue nimega One­drive. See on Windows 8sse sisse ehitatud. Andmeid saab brauseri kaudu kopeerida otse pilveteenusesse ja hiljem salvestada või hoidagi neid otse pilves. Teenus pakub seitse gigabaiti tasuta kettaruumi, mis on keskmise kasutaja jaoks täiesti piisav.

Millal tasuks kaaluda vanemat sorti riistavara väljavahetamist, kui soovin jääda Windowsi kasutajaks?

See sõltub konkreetsest riistvarast ja sellest, kas see töötab modernse Windowsiga või mitte. Enamik arvuti lisavarustust, millel on tugi Windows 7 jaoks, töötab kenasti ka Windows 8ga.

Vanemaid lisaseadmeid uued programmid ei toeta, sest tootjad keskenduvad eelkõige modernsetele operatsioonisüsteemidele. Samal põhjusel lõppeb ka XP tugi. Kui osta arvutile lisavarustust, siis on seal kirjas, milliseid operatsioonisüsteeme toetataks. Kui pakendile on märgitud Windows 7, siis töötavad need seadmed ka Windows 8 puhul. Igal juhul saab aga tootja tugi mingil hetkel otsa.

Kui nii palju inimesi peab oma operatsioonisüsteemi välja vahetama, siis kas Microsoft teeb sooduspakkumisi?

Tavalise Windows 8 hind on 100–120 eurot – oleneb, kust seda osta. Tudengitele on veebipoes www.microsoftstore.com Windowsi sooduspakkumine 59,99 eurot.

Kui osta Professional-versioon, mis on mõeldud kontoritesse, kus arvutid on vaja ühendada kesksesse võrku või kus on rangemad turvanõuded, siis on hind 240–280 eurot. Soodustusi teeme ettevõtetele ja nendega saab tutvuda veebilehel www.microsoft.ee/getmodern.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles