Microsoft: ühe operatsioonisüsteemi eluiga ongi kümme aastat

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsoft.
Microsoft. Foto: Reuters/ScanPix

Microsofti väitel on nende operatsioonisüsteemi eluiga kümme aastat, pärast seda lõppeb tootetugi.

Nii mõneski peres tuleb õige pea välja vahetada truult teeninud vana arvuti ning võibolla ka mõni vanem printer või skanner, kuna pärast 8. aprilli ei ole tuntud operatsioonisüsteemi Windows XP tehniline abi ega arvutit kaitsvad automaatsed värskendused enam saadaval.

Operatsioonisüsteem Windows XP lasti välja 25. oktoobril 2001 ning see sai tänu oma lihtsusele kiiresti populaarseks. Seepärast töötab üle kümne aasta vanal operatsioonisüsteemil veel praegugi iga viies arvuti. Microsoft nimetab XPd aga suisa uunikumiks ega paku seetõttu operatsioonisüsteemile enam tehnilist tuge.

Kasutaja jaoks tähendab XP kasutamine pärast toe lõppu seda, et arvuti küll töötab, kuid võib olla ebaturvaline ja viiruste suhtes haavatav.

«Arvuti muutub ahvatlevaks küberkurjategijatele. Neil on võimalik operatsioonisüsteemi vea abil võtta arvuti enda kontrolli alla või varastada sealt infot, kui arvuti on internetti ühendatud,» selgitas Microsoft Baltikumi tootejuht Andres Sirel.

Samuti ei tööta järjest rohkem rakendusi ja seadmeid Windows XPga, sest tark- ja riistvaratootjad keskenduvad uutele platvormidele.

Sirel soovitab neil, kelle arvuti on 5–12 aastat vana, kaaluda pigem uue ostmist, sest nii vanad arvutid ei pruugi uute operatsioonisüsteemidega ühilduda. Teisalt aga ei pruugi vana lisavarustus töötada uue arvutiga.

Kasutajates tekitab olukord pahameelt: miks peab toimiva tööriista üleöö kõrvale heitma?

Sireli sõnul on 12 aastat tänapäeva tehnoloogiamaailmas väga pikk aeg. «Kõikide Windowsi operatsioonisüsteemide eluiga on vaikimisi kümme aastat. Tehnoloogiamaailm areneb nii kiiresti, et kaasas püsimiseks ja tänapäevaste asjade tarbimiseks tuleks isegi tihedamini arvutit vahetada,» soovitas Sirel, kelle sõnul on loomulik, et tarkvara ja riistvara tugi mingil ajal lõppeb.

Nii tuleb ka neil, kes praegu ostavad endale Windows 8, see kümne aasta jooksul välja vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles