Prantsuse veinide eest tuleb nüüd märksa enam maksta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahe ja vihm rikkusid eelmisel aastal Prantsusmaa viinamarjasaagi.
Rahe ja vihm rikkusid eelmisel aastal Prantsusmaa viinamarjasaagi. Foto: Reuters / Scanpix

Kuna mullune viinamarjasaak oli erakordselt kehv, siis on mõned Prantsuse veinid märgatavalt kallimaks läinud.

Brittidel on kombeks sõita üle La Manche'i väina Prantsusmaale, et osta odavalt kohalikke veine, kuid sel aastal pole see enam majanduslikult otstarbekas, kirjutab Local.

Kehva saagi tõttu on Burgundia piirkonna veinide hinnad kerkinud 32 protsenti. Eelmise aasta juulis kirjutas Local, kuidas Burgundia viinamarjakasvatus on katastroofi äärel, kuna piirkonda tabas rahetorm. See laastas piirkonna parimaid kasvatusi, kus hävis ligi 70 protsenti saagist. Augustis palusid Prantsusmaa valitsuselt abi Bordeaux' piirkonna veinitootjad, sest saagile sai saatuslikuks vihm. Mõned Bordeaux'  veinid maksid selle aasta alguses 20 protsenti rohkem kui mullu augustis. Keskmiselt kallinesid pea kõik Prantsuse veinid 18 protsenti. Võrreldes praeguseid hindu 2008-2012 aastatega, siis on veinid läinud kallimaks 25 protsenti.

Pärast tugevaid vihmasadusid ja rahetormi valmis saak mullu hiljem kui tavaliselt ning nende kvaliteet oli ka kehvem. Tulemuseks oli Prantsusmaa ajalooliselt kõige madalam veinitoodang – 42,3 miljonit hektoliitrit veini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles