Parimaks lihatooteks tunnistati tänavu keefiri-kamašašlõkk

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šašlõkk
Šašlõkk Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Eesti Parima Toiduaine konkursi esimesel hindamispäeval kogus komisjonilt kõrgeimad punktid Atria Eesti toodetud Maks & Moorits keefiri-kamašašlõkk, mis pälvis ka Eesti Parim Lihatoode 2014 hõbemärgi.

Lisaks omistas hindamiskomisjon parima magustoidu tunnustuse Balbiino AS-i jäätisele Jäämurdja ning parimaks kalatooteks tunnistati Eesti Traalpüügi Ühistu Vürtsikilufilee küüslauguga Premium.

Täna hindamine jätkub: välja valitakse tänavused parimad piimatooted, valmistoidud, köögiviljatooted, pagaritooted, kondiitritooted ja kastmed.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul pakkus tänavune tihedaima konkurentsiga lihatoodete kategooria rohkelt maitseüllatusi. «Lihatootjad on teinud igapäevase menüü väljatöötamise kodukokkadele palju lihtsamaks – kes ei vaimustu kokaraamatutes tuhnimisest, pikkadest poe-reididest ja köögis veedetud tundidest, see võib lihtsalt võtta poeletilt mõne põnevas eksootilises marinaadis, juurviljade, seente, juustu või mistahes muu lisandiga liharoa ja mure on murtud. Selliseid toredaid ja ülimaitsvaid tooteid oli tänavusel konkursil üllatavalt palju,» ütles Sirje Potisepp.

Hindamiskomisjoni esimehe, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professori, meditsiinidoktor Mihkel Zilmeri sõnul on konkursi tase tõusnud sedavõrd kõrgeks, et tippude väljaselgitamine on muutumas üha raskemaks ülesandeks.

«Varasematel aastatel oli paljude uudistoodete puhul  suhteliseks probleemiks kunstlikud lisaained või tagasihoidlik lihasisaldus. Nüüd on aga kõik tootjad, nii suured kui väikesed, viinud toodete kvaliteedi peaaegu tippu. On näha, et Toiduliidu järjekindel tootearendajate koolitamine on aidanud tootjatel saavutada taseme, kus objektiivse hindamise põhjal vääriks enamik esitatud toodetest parima toiduaine tiitlit,» tõdes Mihkel Zilmer.

Komisjoni esimehe hinnangul on oluline, et inimesed teadvustaksid Eesti Parima Toiduaine võidumärgi tähendust ja sellega kaasnevat kvaliteedigarantiid. «Anname sel aastal välja tiitleid tänavustele uudistoodetele, kuid 20 aasta jooksul on selle tunnustuse pälvinud väga paljud tänaseni turul olevad tooted. Kutsun kõiki üles neid tooteid poest ostma ja ekspertide valikuid usaldama,» ütles Zilmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles