Shish kabob ehk shaslõkk Türgi moodi

Tuuli Mathisen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tuuli Mathisen

Ei leidu vist ühtegi eestlast, kes poleks suve saabudes takerdunud šašlõkivarrastesse. Shish kabob on varda otsas küpsetatud liha nimetus tema päritolumaal ehk Türgis. Esimesed viited sel moel küpsetatud lihale pärinevad muide juba Ottomani impeeriumi aegsetest pärsiakeelsetest tekstidest.
Lisaks erinevatele lihadele aetakse vardasse ka erinevaid juur- ja aedvilju.
Kui äädikamarinaad kipub liha tihtipeale kuivaks tõmbama, siis antud viisil liha marineerides saab kindlasti pehmema ja mõnusama tulemuse.

Retsept pärineb Bevely le Blanci "Mezze" raamatust. Lihaks oli tallekael, varrastele sai lisatud veel kollast paprikat, kirsstomateid ja sibulasektoreid.

Marinaad:
2 spl piima
2 spl oliiviõli
2 spl tomatipastat
1 sibul peeneks hakitud
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
soola ja pipart maitse järgi (need lisan vahetult enne grillimist)
sidrunit valmis lihale pealepiserdamiseks.
Toodud kogusest jätkub ca 500-700 gr liha marineerimiseks ja kasutada võib erinevaid lihasid.
Sega kõik marinaadi ained (võib ka purustajas). Liha lõika väikesteks tükkideks, aseta marinaadi, sega ja pigista marinaadi kätega liha sisse (annab kõige parema tulemuse, kui korra kättpidi liha sees ära käia). Nüüd tuleks lasta paar tundi lihal marinaadis seista. Samasse marinaadi pane ka meelepärased juurikad vm.
Torka liha koos aedviljadega varraste otsa. Määri grillrest õliga. Grilli vardaid neid pidevalt keerates ca kümmekond minutit (võid küpsusastet kontrollida, lõigates mõne tüki lahti, et veenduda läbiküpsemises).
Kerge hapuka nüansi lisamiseks pigista valmis lihale sidrunimahla peale.
Juurde serveeri pitaleiba või lavašši (ka need võid grilli peal soojaks lasta), tzatziki kastet, värsket salatit jm meelepärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles