Lugeja küsib: millal konfiskeeritakse joobes juhi sõiduk?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Palju on räägitud sõiduki konfiskeerimisest ja tahaks selle kohta küsida. Kas politsei teeb taotluse selleks iga joobes juhi sõiduki kohta või nt alates kriminaalsest joobest? Kas on mingi väljakujunenud praktika, mille puhul taotleb politsei sõiduki konfiskeerimist? Kui inimene jääb vahele nt jääknähtudega, kas ka siis on selline oht olemas? Kui inimest on karistatud joobes juhtimise eest minevikus (karistus kustunud) - kas ka siis on see variant olemas või kasutatakse seda äärmuslikku vahendit mingitel kindlatel kriteeriumitel (nt aasta jooksul korduvalt tabatutele)? Kui kaua on üldse eelneva karistuse kehtivusaeg? Kui karistus eelneval korral oli 1,5 a tingimisi, siis kas karistus kustub peale tingimisaja lõppu?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroo Sirk ja Saareväli.

Konfiskeerimist saab kohaldada kõigi tahtlikult toime pandud süütegude puhul, ehk siis konfiskeerida võib nii tahtliku väärteo kui ka tahtliku kuriteo vahetuks objektiks või toimepanemise vahendiks olnud eset. Üldreeglina on nõutav, et konfiskeeritav aine või ese kuulub teo toimepanijale. Kolmandale isikule kuuluva aine või eseme konfiskeerimiseks tuleb järgida eritingimusi. Sõiduki konfiskeerimist rakendatakse karistusseadustiku § 424 kohaste kuritegude puhul küllaltki aktiivselt. Konfiskeerimisele eelneb üldjuhul konfiskeerimise tagamiseks aine või eseme arestimine. Otsuse eseme või aine konfiskeerimise kohta teeb kohus. Tõenäosus, et korduvalt joobeseisundis juhtimise eest karistatud isikule kuuluva sõiduki puhul, kui ta seda taas juhib joobeseisundis, kohaldatakse konfiskeerimist on suurem, kui isiku puhul, kellel varasem karistus samasuguse süüteo eest on kustunud.

Karistuse kustutamise tähtaeg hakkab kulgema peale karistuse ärakandmist e. peale trahvi tasumist, vangistuse ärakandmist, katseaja möödumist, üldkasuliku töö tundide ära tegemist. Karistusandmete kustutamise tähtaeg on erinevate süütegude puhul erinev - 1...15 aastat (lähemalt vaata karistusregistri seadus § 24).

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles