Teadlased: HIV-vaktsiini ei tule ja aidsiravimit väga ei otsitagi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli professor Mart Ustav.
Tartu Ülikooli professor Mart Ustav. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

HIV üks avastajatest Robert Gallo ei usu, et HI-viirust oleks võimalik maailmast ühe imeravimiga elimineerida ning Tartu Ülikooli professori Mart Ustavi arvates seda ravimit väga ei otsitagi.

ERRi uudisteportaalile antud usutluses leiab Marylandi Ülikooli meditsiinikooli inimviroloogia instituudi direktor Robert Gallo, et HI-viiruse leviku ja aidsi osas on 18 aasta pärast toimunud läbimurre, mis lahendab kogu probleemi.

Ta ei usu imeravimisse, vaid arvab, et pigem on võimalik hoida viirusega nakatunud inimese elukvaliteeti ja tervist ehk rakendada funktsionaalset ravi, mille puhul kasutatakse ravis erinevaid ravimeid, mis lõpptulemusena lubavad inimesel viiruskandjana siiski nautida pikka ja kvaliteetset elu.

Sama meelt on Tartu Ülikooli biomeditsiinitehnoloogia professor Mart Ustav, kes ei usu isegi HIV-vaktsiini võimalikkusesse. Põhjus on lihtne: nii vaktsiini kui ka ravimi arenduses napib erasektori raha, mis omakorda limiteerib uute ravimite või vaktsiini väljatöötamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles