Millist suitsuandurit valida?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur peab olema igas kodus.
Suitsuandur peab olema igas kodus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

ETV telesaates selgus, et kunstlikult tekitatud suitsule reageerisid esimesena odavama hinnaklassi suitsuandurid – ilma vaigistusnuputa andurit saatejuht siiski kasutajale ei soovitanud.

Nüüd, kui päästeamet suitsuandurite kontrollimiseks kodudesse reide teeb, on poed neist pea tühjaks ostetud, rääkis saatejuht Marko Reikop telesaates «Ringvaade». Suitsuandur peab kohustuslikus korras olema igas kodus alates 2009. aastast.

«Tegelikult näitab see, et sellise päästeameti teate peale poodi tormati, et päris kõik asjad meil tuleohutusega Eesti kodudes veel korras ei ole,» tõdes Tamrexi kommunikatsioonispetsialist Diana Karmo. Ta tunnistas, et need, kes karistust pelgavad, on tormanud nüüd poodi seadmeid ostma.

Telesaates katsetati üheskoos, kas mõistlik oleks koju soetada odavama, keskmise või kallima hinnaga suitsuandur. Tehislikult tekitatud suitsuga püüti tööle panna kolme suitsuandurit hindadega 10, 14 ja 27 eurot.

Karmo selgitas, et 10- ja 14eurone on optilised suitsuandurid, mis tähendab, et need toimivad valguskiirte kaudu.

Esimesena alustas paarikümne sekundi pärast piiksumist 14eurone suitsuandur. Kuna see oli vaigistusnupuga, sai selle mugavalt kohe välja lülitada. Probleemne oli aga odav suitsuandur, mida sai välja lülitada ainult patareid välja võttes ja lahti ühendades. «Karjuvad küll nagu ratta peal, õudselt vastik heli,» kirjeldas Reikop. Saatejuht arvas, et nõnda vastiku heliga suitsuandurile, mida vaigistada ei saa, tema ostusoovitust anda ei saa.

Põhjus, miks kõige kallim suitsuandur katse käigus tööle ei hakanud, oli Karmo sõnul selles, et ioonsuitsuandur hakkab tööle ainult reaalse tulekahju peale. Ioonsuitsuandur reageerib ainult põlemisjääkidele ehk kui on lahtine lõke, siis hakkab esimesena undama just 27eurone andur. Kõrgem hind tuleb selles, et seade kestab 10 aastat ning patareisid selle aja jooksul vahetama ei pea.

Karmo soovitas eeskätt koju osta 14eurost ehk n-ö keskmist suitsuandurit, kuna kodus on palju esemeid, mis põledes just tossu tekitavad – sellele reageerib paremini optiline suitsuandur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles