Lugeja küsib: kas ARKi teooriatest on vigane?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ARKi lehel teooria harjutustesti lahendanud lugeja vastas esialgu nii...
ARKi lehel teooria harjutustesti lahendanud lugeja vastas esialgu nii... Foto: Lugeja foto

«Minu tuttav hakkas ARKi kodulehel harjutamise mõttes tegema teooriaeksameid ja paar küsimust olid sellised, millel test näitas erinevatel kordadel erinevaid õigeid või valesid vastuseid. Tema ei saanud aru, mis toimub või mis seal õige peab olema ja mina samamoodi,» kirjutas Tarbija24 lugeja.

Vastab maanteeameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Mari-Jaana Adams:

Maanteeamet selgitab hea meelega. Teeme seda kaasapandud näite varal: liiklusmärk 112 on hoiatusmärk, mis annab teada lähenemisest tõkkepuuta raudteeülesõidukohale. Ehk siis vastusevariantidest on õige ainult üks variant.

Keskkond hindab vastaja vastuseid ehk kas vastaja vastas õigesti või valesti. Ka meie kodulehel on vastuste kontrollimise selgitus:

«Proovieksami tulemust kontrollides palun arvesta, et:

  • rohelisena kuvatakse õigesti vastatud vastus. Seega ka küsimuse vale vastusevariant, mille märkeruut on täitmata (linnuke puudub), kuvatakse roheliselt, sest vastatud on õigesti.
  • punasena kuvatakse valesti vastatud vastus. Seega on punasena kuvatud ka küsimuse õige vastusevariant juhul, kui märkeruut on täitmata (linnuke puudub), sest vastatud on valesti.»

Esimene ekraanipilt:

Õige on kolmas vastusevariant (vastaja ei ole sinna linnukest pannud ehk vastanud valesti – punane). Esimesel on linnuke (tegelikult vale variant ehk vastatud valesti – punane), teisel ei ole linnukest (õigesti vastatud – roheline).

Ehk kui vastaja oleks pannud linnukese ainult kolmandale vastusevariandile, siis oleks süsteem kuvanud kolme rohelist vastusevarianti.

Teine ekraanipilt:

Õige on keskmine vastusevariant, sinna oleks pidanud tegema vastaja linnukese. Paraku ei teinud ning seetõttu loeb süsteem vastuse valeks (punane). Esimesele vastusevariandile on tehtud linnuke, vastatud on valesti (punane). Viimasele ei ole linnukest tehtud ning seetõttu vastatud õigesti (roheline).

Ehk siis proovieksami keskkonnas ei saa visuaalselt vastuseid meelde jätta, vaid tuleb ikkagi teada õiget vastust küsimusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles