Helded abistajad külvasid väikese Kaido annetustega üle

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa poiss Kaido, kellel on diagnoositud pärilik ja eluaegne nahahaigus ihtüoos.
Valgamaa poiss Kaido, kellel on diagnoositud pärilik ja eluaegne nahahaigus ihtüoos. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi täpne rahasumma loetakse kokku ja avaldatakse esmaspäeval, kinnitas Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond, et ihtüoosihaige Kaido heaks annetanute hulk on erakordselt suur.

Annetajate hulka ja kogutud rahasummat ei osanud lastefondi tegevjuht Küllike Saar praegu isegi mitte ennustada. «Seis muutub tundidega ja väga raske on öelda,» ütles ta. 24 tundi pärast ETV telesaates «Ringvaade» näidatud saatelõiku 8aastasest nahahaigust põdevast Valga poisist Kaidost, keda kasvatav vanaema vajas abi koju vannitoa ehitamiseks, oli rohkem kui 1600 inimest ainuüksi lastefondi Swedbanki kontole kandnud juba üle 34 000 euro.

«Pakutud on vähemalt viit erinevat vanni erinevate tootjate poolt, mööblit, pahtleid, vuugisegusid, ma ei tea, kõike! Meile on kirju tulnud vähemalt 30, aga kuna on tehtud ka eraldi Facebooki grupid, kus inimesed veel midagi koguvad, siis tõenäoliselt on neid asju palju rohkem,» rääkis Saar.

Täna kohtub fondi nõukogu Kaido vanaemaga, et arutada täpsema tegevuskava üle. Kogu summa läheb igal juhul Kaidole. «See tähelepanu on tegelikult perele juba raske ja koormav, kuna inimesed tunnevad nii palju huvi,» möönis Saar.

Naine tõdes, et tegelikult polnud tegemist üldse planeeritud heategevuskampaaniaga, kus tegevuskava annetatud summaga on täpselt paika pandud – tegu oli lihtsalt ühe telesaate lõiguga, mille abil otsiti lahendust konkreetsele probleemile. «Mitte keegi ei osanud arvata, et see saatelõik nii mõjub. Nii saate meeskond kui ka meie oleme muidugi positiivselt üllatunud,» kinnitas Saar.

«Võib-olla praegu on ka selline aeg, kui arvestada Ukraina olukorda, et inimesed on emotsionaalsed ja tahavad aidata. Loomulikult Kaido rääkis saates väga ilusasti,» mõtiskles fondi tegevjuht. Saar usub, et Kaidole annetatakse juba nii palju kreeme, et tal ei olegi neid sel aastal isegi rohkem tarvis, kuigi ka fond toetab kreemide ostu. Lastefond on ihtüoosihaigeid lapsi toetanud ja aidanud neile kreeme soetada aastast 2007 – riik ei ole haiguse ravi seni toetanud.

Lastefond ja Kaido perekond tänavad südamest kõiki abistajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles