Raskesti avatavate pakendite välimääraja

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendid
Pakendid Foto: Peeter Langovits.

Tarbija24 üleskutsele, milliseid pakendeid on raske avada, laekus 80 kommentaari. Kõige ebamugavam on lugejate sõnul avada Kalevi, Talleggi ja Selveri Köögi tooteid.

Mitmed lugejad on hätta jäänud Selveri pakendite avamisega. «Selveri Köögi plastmasskarpe on nii tülikas avada!» kirus lugeja. «Teate küll, need eri suuruses karbid, kuhu lahtine söök, salatid vms sisse pannakse. Seda kaant peab jupp aega maha kiskuma. Teiste poodide samasuguse välimusega karbid on hoopis mugavamad - kaas käib peale nii, nagu peab.»

Lugeja Liisu kahtlustas, et Selver on midagi muutnud, kuna varem avanesid pakendid kenasti - nurgast tõmmates tuli kogu pakendi ulatuses kile maha. «Nüüd aga rebid riba haaval ja nokid veel äärtest seda kilet. Jutt käib siis valmistoitudest ja magustoitudest, mida on muidu hea kontorisse kaasa võtta.»

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu tõdes, et seda on kurb kuulda. «Meie esmasteks prioriteetideks on toiduohutus ja see, et pakend koduni jõudmiseni korralikult suletuna püsiks ning teisi toidukotis olevaid tooteid ei rikuks,» ütles Vilu. «Samas peaks pakend olema loomulikult ka lihtsalt avatav.»

Vilu sõnul saaks kindlasti alati paremini. «Hoiame silmad lahti mugavamate pakendite osas,» lubas ta.

Praegust pakendi kaant ei ole Selver aastaid vahetanud. Kaebusi, mis oleks seotud pakendi avamisega, on poekett saanud umbes korra poolaastas, samas müüakse iga päev tuhandeid Selveri Köögi tooteid.

Tallegg

Muuhulgas pahandati, et Talleggi tooteid on pea võimatu avada. Üks lugeja mainis, et maadelda tuleb Talleggi kanaviineritega. Teine kurtis, et Talleggi maitsestatud kanafilee karbid ei taha kuidagi lahti tulla.

Kolmas ütles, et Talleggi karpe, näiteks nagitsa omasid ta isegi ei ürita enam avada. «Nuga sisse ja kile lõhki. Muudmoodi ei viitsi jännata.»

«Talleggi kananagitsate pakendi nurgal on märge «ava siit», kuid ma pole suutnud seda veel teha, sest sealt see lihtsalt ei avane,» lisas veel üks lugeja.

«Talleggi kanaviineri pakendil on olemas kergesti avamise nurk pakendi alumises osas. Võimalik, et kirjeldatud juhul esines pakendipraak ja nn easy open nurk jäi liinil läbi lõikamata,» kommenteeris Talleggi kvaliteedijuht Anu Kruusimägi.

Majonees Provansaal

Mitu lugejat on kimpus olnud Tarplan Kaubanduse Provansaali majoneesi avamisel.

«Fooliumi on suhteliselt võimatu avada, iga kord kirun seda. Vahel on isegi pealmine kork liiga kõvasti kinni, selle mõttest ei saa nagu üldse aru, et kui all on foolium, mida on paljaste kätega võimatu avada, ühtegi äärt pole, siis kust kinni hakata.»

Teine lugeja nentis, et Provansaali majoneesipudeli fooliumi saab ainult hammastega lahti. «Minu sõrmed ei ole selle avamiseks võimelised.»

Tarplani kaubanduse OÜ kõneisik Suigo Karro sõnul said nad raskesti avaneva pealmise korgi kohta eelmise aasta jooksul tagasisidet ühel korral. Selle kohta, et korgi all olevat fooliumi on raske lahti saada, tagasisidet nad eelmise aasta jooksul ei saanud.

Kalevi kommid

«Praktiliselt kõiki Kalevi komme on raske avada. Alati on vaja näpitsaid või kääre. See triip, mis sisse on pandud, ei tööta nii nagu peaks, ja pidevalt pudeneb komm põrandale, kui nurgast rebida,» kurtis üks lugeja. «Pealegi tekitab selline pakend hulga rohkem peenikest prügi, mida on suhteliselt halb koristada.»

Teine lugeja ütles, et praeguseid Kalevi tükikaupa pakendatud komme ei anna vanade pakenditega võrreldagi. «Kõik praegused kommid on halvasti avatavad,» leidis ta.

Milvi soovis Kalevi kirujatega ühineda. «Kui üksiku kommi saad veel kuidagi lahti, siis pakki ennast on ilma käärideta päris võimatu avada,» nentis Milvi. Temagi sõnas, et appi peab haarama maniküürikäärid, sest muud moodi ei saa.

Kurtjate kõrval leidus neidki, kes saavad Kalevi kommid väga kergesti lahti. «Neil on avamiseks juba ammu otsas punktiir, mida mööda tõmmates pole miskit probleemi. Tuleb lihtsalt vanematele ja lastele ära näidata ja avanevad neilgi,» soovitas üks lugeja.

Kalevi turundusdirektor Anne Tääkre selgitas, et praegused kommipaberid (nn. flow-etiketid) võttis Kalev kasutusele eesmärgiga tagada maiustustele parem säilivus ilma kunstlikke säilitusaineid lisamata.

«Päris alguses, ligi seitse aastat tagasi oli uute kommipaberite avamine tõesti keerukas, kuna esialgne pakkematerjal oli liiga paks ja pakendil puudus avamist hõlbustav punane niit,» tunnistas Tääkre.

Üsna pea hakkas Kalev aga kasutama õhemat pakkematerjali, millel sees on ka punane niit. «Samuti lisasime pakendile märke «ava siit» ning pärast seda on meie poole pöördunud murega vaid väga üksikud inimesed, kes ei oska kommipaberit avada,» lisas turundusdirektor.

Veel raskesti avatavaid pakendeid:

  • Kikase tooted
  • Estoveri Eesti juust
  • Selga küpsised
  • Felixi ketšup
  • Heinzi ketšup
  • Rakvere viinerid ja «Vanaema ahjurull»
  • Tere kohukesed ja 1,5-liitrine piim
  • Vici heeringas ja krabipulgad
  • Santa Maria tooted
  • Aura Active joogipudelid
  • Piimameistri Hollandi leibjuust
  • Rimi salatid
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles