Kogu tõde Eesti inimeste tervisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RS-viirus avastati 1956. aastal.
RS-viirus avastati 1956. aastal. Foto: SCANPIX

Üsna sageli kuuleme või loeme kahjuks mitte eriti häid uudiseid, mis puudutavad Eesti inimeste tervist ja tervisekäitumist. Alles anti teada, et tervelt kolmandik Eesti täiskasvanutest on rasvunud. Ikka ja jälle kuuleme, et eestlased on esimesel või igal juhul «auhinnalisel» kohal tarbitud alkoholi koguste järgi. Sarnaseid näiteid võib tuua veel ja veel. Kõik need järeldused põhinevad eri uuringutel, mistõttu on tulemusi raske omavahel võrrelda, kirjutab arst Mare Tekkel.

Juba alates 1990. aastast toimub Eestis täiskasvanute tervisekäitumisuuring, mis kogub teavet mitmete tervist mõjutavate tegurite (näiteks toitumine, suitsetamine, alkoholi tarvitamine, kehaline aktiivsus), terviseseisundi ja tervise enesehinnangu ning muu kohta. See annab võimaluse jälgida, kas nende aastate vältel on nimetatud valdkondades toimunud mingeid nihkeid, kas olukord on paranenud või hoopis halvenenud, millistes vanuserühmades on muutused eriti silmatorkavad, kas need esinevad nii naistel kui meestel, kõigis Eesti piirkondades.

Saame ka analüüsida tervisekäitumises ilmnenud muutuste seost majandusolukorraga riigis, näiteks masu mõju ja palju muudki. Viimastel aastatel, kui tervisekäitumisuuringut teeb Tervise Arengu Instituudi epidemioloogia ja biostatistika osakond, on uuringu juhuvalim olnud 5000 inimest vanuses 16–64 aastat. Seega kõigil antud vanuses Eesti inimestel on olnud võimalus sattuda osalejate hulka.

Praegu toimub järjekordne täiskasvanute tervisekäitumisuuring. Paljud Eesti inimesed on juba saanud posti teel meie küsimustiku, paljud on sellele juba vastanud. Neile, kes eri põhjustel ei ole seda veel teinud või teha saanud – viibitakse töö või puhkuse tõttu Eestist ära, tervis ei luba vastata, küsimustik polegi adressaadini jõudnud, ei elata enam rahvastikuregistris märgitud aadressil ja meile pole sellest teatatud – saadame küsimustiku lähiajal uuesti. Loodame väga, et suurem osa meie uuringurühma sattunutest, kes veel ei ole oma vastuseid ära saatnud, teevad seda lähemal ajal või lepime kokku aja, millal inimesel on vastata võimalik. Saate meile helistada tööpäevadel kell 9.30–12.00 telefonil 6 593 944 (Mare Tekkel) või saata teate - mare.tekkel@tai.ee.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles