Lugeja küsib: kas lillekasvataja peab seemneid müües riigile makse maksma?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuameti uus hoone.
Maksuameti uus hoone. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

«Kas ma pean hakkama FIE-ks, kui mul on soov müüa oma koduaias kasvatatud lilledelt pärinevaid seemneid oma koduleheküljel? Osta.ee või mõne muu portaali kaudu müües peaksin deklareerima saadava tulu. Seega eeldan, et enda koduleheküljel müües peaksin samuti käituma. (Müügiga veel ei tegele ja kogused oleksid väikesed.) Ootan selgitavat vastust, mida ka tavainimene mõistab!» küsib lillekasvataja.

Vastab maksuameti pressiesindaja Uku Tampere.

Seaduse kohaselt tuleb füüsilistel isikutel teenitud tulu deklareerida ja tasuda selle pealt ettenähtud maksud ning see kohustus ei sõltu sellest, kas tegemist on regulaarse või ühekordse tuluga ja kas see tulu teenitakse põhitööna või selle kõrvalt ettevõtlusega tegeledes. Kui tegevus on püsiv ning kui kaupu või teenuseid müüakse kasumi teenimise eesmärgil, on tegemist ettevõtlusega.

Ütlete, et soovite kodulehe kaudu seemneid müüa - see on käsitletav ettevõtlusena, mistõttu tuleks see ka registreerida (kas FIE või juriidilise isiku vormis). Ettevõtja saab oma teenitud tulust maha arvata ettevõtlusega seotud kulud, mida tavaline füüsiline isik ei saa. Ettevõtlusest saadud tulult tuleb tasuda maksud vastavalt ettevõtluse liigile.

Kuna omatoodetud ja töötlemata põllumajandussaaduste (oma kasvatatud lilleseemned käivad ka sinna hulka) müük on FIEle kuni 2877 euro ulatuses aastas maksuvaba, võib olla teil kasulik tegutseda FIE vormis. Kuna aga FIE puhul tuleb arvestada ka võimaliku avansilise sotsiaalmaksu tasumise kohustusega, soovitame kindlasti tutvuda maksuhalduri koostatud FIE ABC-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles