Euroliit püüab pankade lisatasusid piirata

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga kaardimaksetehingu pealt läheb teatud protsent pangale.
Iga kaardimaksetehingu pealt läheb teatud protsent pangale. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroliit tahab kehtestada piirmäärad vahendustasudele, mida maksavad poepidajad pankadele. Samuti tahetakse internetipõhised ostud muuta turvalisemaks.

Täna europarlamendis heakskiidu saanud eelnõu kohaselt sätestataks krediitkaarditehingute vahendustasude piirmääraks 0,3 protsenti tehingu väärtusest ja deebetkaarditehingute vahendustasude piirmääraks 7 eurosenti või 0,2 protsenti tehingu väärtusest (olenevalt sellest kumb on väiksem), teatas Euroopa Parlamendi infobüroo. Piirmäärad kehtiksid nii riigisiseste kui piiriüleste tehingute puhul euroliidus.

Euroopa Komisjoni andmetel ulatuvad vahendustasud, mida ELi kaubandusettevõtjatel tuleb maksta, 10 miljardi euroni aastas. Vahendustasud erinevad liikmesriikides kuna neid kehtestavad liikmesriikide konkurentsiametid. Ettevõtjad tasuvad vahendustasud iga tehingu eest ja lisavad kulud oma toodete ja teenuste hindadele.

Vastu võetud internetipõhiste makseteenuste turvalisust puudutavate reeglite muudatusettepanekute kohaselt peaks info makseteenuse täitmisaja ja kogusumma kohta olema selgelt välja toodud. Autoriseerimata maksetehingute puhul tuleks tehingu summa maksjale ühe tööpäeva jooksul tagastada. Samas kaotatud või varastatud kaardi autoriseerimata kasutamise puhul võiks eelnõu kohaselt rakendada kliendi omavastutust 50 euro ulatuses.

Saadikud kinnitasid muudatusettepanekute hääletusega oma seisukoha tagamaks, et mais valitav uus parlamendi koosseis saaks jätkata tööd eelnõuga sealt, kust praegune koosseis tööga lõpetab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles