Näpunäiteid nutiseadmete kaitsmiseks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiseadme ümbris kui rahakott.
Digiseadme ümbris kui rahakott. Foto: elion.ee

Piret Käen kirjutab Elioni veebiväljaandes Digitark, milliseid ümbriseid võiks nutiseadmete kaitsmiseks valida.

«Kindlasti on paljudel meist endal juhtunud või oleme kuulnud lähedaste käest lugusid, et digiseade kukub maha või vette. Tulemuseks – telefon, tahvelarvuti saab kriipsud, praod, tükid tulevad küljest, ekraan on kildudeks või tekib hoopis veekahjustus. Seade näeb räsitud välja või on hoopis kasutuskõlbmatu,» kirjutab Käen.

Tema ei ole kindlasti võimalik kaitsta mistahes seadet 100% purunemise või veekahjustuse eest, kuid on olukordi, kus kaitsevahend võib siiski seadme päästa.

Reeglina jagunevad seadmetele mõeldud ümbrised ja kaitsekiled universaalseteks ning seadmepõhisteks. Populaarsust on võitnud just viimased, mis võimaldavad seadet kasutada ümbrisest välja võtmata. Eriti populaarsed on näiteks mobiiltelefonide kaanega ümbrised, mille korpus on kaitstud igast küljest, k.a. ekraan.

Digiseadme ümbris kui rahakott

Osal mobiiltelefonidele mõeldud seadmepõhistel ümbristel on kaane siseküljele lisataskud plastikkaartidele, mis on ka rahakoti eest. Samamoodi on saada koos rahakoti funktsiooniga ka universaalseid ümbriseid, kuid mitte kaasi, vaid pealt lukuga suletavaid kotikesi, kus sees on sahtlid plastikkaartide jaoks.

Sellistel kotikestel on tavaliselt küljes ka randmepael, et kott oleks mugavalt ja turvaliselt sinu käes. See on väga mugav reisil kasutamiseks.

Seadmepõhine «istub hästi», universaalne kaitseb tagakaant ja ekraani. Ka tahvelarvutitele on olemas nii seadmepõhiseid kui ka universaalseid ümbriseid.

Seadmepõhised on paremad näiteks seetõttu, et seade istub kaane sisse kui valatud. Universaalsete kaante sisse paigutatakse seade nurkades olevate kummide abil või mõnel muul viisil, mis võib jätta arvuti nurgad tegelikult kaitseta. Samas on kaitstud nii tagakaas kui ka ekraan. Kui arvuti peaks kukkuma tasasele pinnale (põrand, asfalt vms), siis seade on ikkagi kaitstud.

Kaante kasutamisel saad seadet laualepaigutada erineva nurga all vastavalt vajadusele. Seadme saab panna püstisesse asendisse, et jälgida ekraanil toimuvat, või tõsta see kerge kalde alla, et oleks mugavam trükkida.

Universaalsed ümbrised on reeglina tasku tüüpi, kuhu sisse saad oma telefoni-tahvli libistada. Need omakorda erinevad selle poolest, et osadel ümbristel on seadme kiiremaks ja mugavamaks kättesaamiseks lisatud eraldi väljatõmbamise mehhanism. Teised võivad olla aga lihtsalt pealt avatavad kas krõpsu, magneti või luku abil.

Väga mugav on kasutada näiteks tahvelarvuti puhul lukuga pealt lahti käivat kotikest, kui seadme jaoks ei ole olemas seadmepõhiseid kaasi. Tavaliselt Apple’i või Samsungi toodetel on see olemas.

Lisaks Ekraani kaitsekile aitab kriimustuste vastu

Seadmete ekraaniklaasid on tänapäeval muudetud kriimustuskindlamateks, kuid täielikku kindlust nad siiski ei paku. Seetõttu soovitab Käen kasutada ekraanikaitsekilesid, mis ise küll muutuvad ajapikku kriimuliseks, kuid seetõttu jääb seadme ekraaniklaas kriimuvabaks ja kaitsekilet on oluliselt odavam kaitsta kui seadme ekraani.

Veekindlad vutlarid päästavad niiskuse eest

Suvisteks vettekukkumiste ootamatusteks on kasutusel ka veekindlad ümbrised. Näiteks võib tuua Krusell’i ümbrised, mis lisaks kaitsele ootamatu vettekukkumise eest hoiavad kergemad mobiilsed seadmed ka vee peal.

Õlavarrele kinnitatavad ümbrised sportimiseks

Sportimiseks on disainitud ja valmistatud õlavarrele kinnitatavad universaalsed ümbrised, mis pakuvad kaitset ka kergemate vihmasabinate või lumesaju eest. Sageli ei pruugi spordiriietel olla (piisava suurusega) taskuid, kuhu mobiiltelefon pista. Mõnda inimest lausa segab, kui seade on taskus ja seal liikumisega rapub. Sellisel juhul on hea võimalus seade kotti panna ja õlavarrele kinnitada.

Vaata pilte siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles