Mille järgi tänapäeval mobiiltelefone valitakse?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmekaitse inspektsioon vaatab üle eestikeelsed nutirakendused.
Andmekaitse inspektsioon vaatab üle eestikeelsed nutirakendused. Foto: Erakogu.

Märtsis Turu-Uuringute ASi läbi viidud mobiiltelefonide kasutamise tarbijauuringust selgus, et enim oodatakse oma mobiiltelefonidelt vastupidavat akut, niiskuskindlust ning kiiret andmesidet.

Samuti näitas uuring, et helistamisfunktsioon on telefoni puhul küll oluline, kuid nutitelefonide laiast levikust tingitult on järjest tähtsamaks muutumas ka muud tegurid.

Turu-Uuringute tegevjuhi Tõnis Stambergi sõnul näitas uuring eelkõige seda, et tänapäeval on nutitelefonide areng toonud kaasa seadme üha sagedasema kasutamise elustiiliga seonduvalt.

«Näiteks kasutatakse nutitelefoni lisaks rääkimisele valdavalt sportimise abivahendina tulemuste jälgimisel, pildistamiseks või navigeerimiseks,» ütles Stamberg ning lisas, et tihti või sagedamini kasutab telefoni sportimisel 33%, pildistamiseks 64% ning navigeerimiseks 78% uuringus osalenud nutitelefoni omanikest.

Samuti selgus, et tervelt 79% lastevanematest annavad oma telefoni ka aeg-ajalt lastele mängimiseks.

Oluliseks peetakse telefonide puhul eelkõige andmeside kiirust ning aku kestvust. 85% nutitelefonide omanikest kasutab igapäevaselt andmesidet ning 53% peab seda telefoni puhul ülioluliseks.

Teise tähtsa tegurina tõid uuringus osalenud telefonikasutajad välja aku vastupidavuse. Ligi pooled vastajad on kogenud sageli või aeg-ajalt olukorda, kus telefoni aku on saanud tühjaks neile kõige ebasobivamal ajal.

Kaamera kvaliteet

«Neli omadust, mida telefonikasutajad oma seadmete juures soovivad parandada, on aku kestvus, niiskuskindlus, andmeside kiirus ning kaamera,» tõi Stamberg välja telefonikasutajate seadmete peamised puudujäägid.

Ta lisas, et aku kestvusega on täiesti rahul 32%, niiskuskindlusega 35%, senise andmeside kiirusega 47% ning telefoni kaameraga 52% uuringus osalenud nutitelefonide kasutajat. Kõige enam ollakse rahul oma telefonide disaini (76%) ekraani kvaliteedi (76%) ja kasutajamugavusega (61%).

Samsung Electronics Balticsi Eesti esindaja Erik Ellami sõnul seavad tarbijate suurenenud ootused ka mobiiltelefonide tootjatele uued standardid ja kõrged nõudmised. Mida enam kasutatakse telefoni lisaks helistamisele ka muude toimingute juures, seda enam mõjutab see telefoni välimust ja sisu. 

«Näiteks filmide ja videote vaatamine on toonud kaasa järjest suurenevad ekraani mõõtmed, telefoniga pildistamine paneb tootjaid täiendama kaamerafunktsioone. Sportliku eluviisi toetamiseks luuakse terviseteemalist sisu ning aktiivsele tarbijale mõeldes tugevdatakse telefoni väliseid parameetreid, muutes seadmed niiskus- ja tolmukindlaks,» loetles Ellam tarbijate ootustest tingitud telefonitrende ja suundumusi.

«Soov suurendada aku vastupidavust ning saavutada kiiremat andmesidet paneb ettevõtteid pingutama ja leidma lahendusi toote täiustamiseks ka nende aspektide puhul,» lisas ta.

Teised nutiseadmed

Ellami sõnul areneb tehnoloogia küll koos kasutajaga, kuid on samas ka tarbijast sammu võrra ees, näitamaks uusi tulevikusuundi.

Ellam tõi välja, et Eestis on nutitelefonide osakaal turul olnud juba viimasel kahel aastal domineerival positsioonil. «Ajal, mil inimesed harjuvad üha enam nutitelefonidega, jõuavad paralleelselt turule ka teised nutiseadmed nagu targad kellad, fitnessikäevõrud ning nutiprillid ehk nn kantav tehnoloogia.

«See näitab, et tekkimas on uus põlvkond seadmeid, mis sarnaselt nutitelefonidele leiavad peagi järjest enam oma tee tarbija elustiili juurde,» ennustas Ellam eesootavaid trende tehnoloogiasektoris.

Märtsi lõpus Turu-Uuringute ASi läbiviidud uuringu eesmärk oli selgitada välja eestlaste mobiiltelefonide kasutamise harjumused. Uuring viidi läbi internetikeskkonnas online-paneeluuringu meetodil.

Uuringus osales 725 vastajat vanuses 15-60 aastat, kellest nutitelefoni kasutajaid oli 45%. Uuringu tellis Samsung Electronics Baltics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles