Ettevõte viis Egiptuse turistid uude sihtkohta ebaseaduslikult

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Famagusta kuurortlinnast on saanud kummituslinn.
Famagusta kuurortlinnast on saanud kummituslinn. Foto: AP/ Scanpix

Reisikorraldaja GoAdventure hakkas Egiptuse asemel inimesi viima Põhja-Küprosele. Välisministeerium seda heaks lahenduseks ei pea, kuna õnnetusjuhtumite puhul ei ole seal võimalik osutada konsulaarabi ning seal ei kehti ka Euroopa ravikindlustuskaart.

Reisikorraldaja GoAdventure tühistas 6. aprillist kõik Egiptuse reisid. Esimesed ärajäänud reisid asendati Põhja-Küprose reisidega, hilisemad asendatakse Türgi reisidega.

Ettevõtte kodulehele on märgitud, et väljumised Põhja-Küprosele toimuvad täna, neljapäeval ja laupäeval. Üks grupp lendas Põhja-Küprosele juba eile. Reisifirma reklaamib, et turistid viiakse Famagusta, Kyrenia ja Lapta kuurortidesse.

Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsleri Lauri Bambuse sõnul ei ole Põhja-Küpros Egiptusele kuigi hea alternatiiv, sest õnnetusjuhtumi korral on turistid seal kaitsetud.

Küpros on jagatud kaheks osaks ning saareriigi taasühendamise läbirääkimised on pooleli. Riigi põhjaosas on rahvusvaheliselt tunnustamata nõndanimetatud Põhja-Küprose Türgi Vabariik.  Maailmas tunnustab seda piirkonda riigina ainult Türgi. Küprose põhjaosa ei kuulu Euroopa Liitu, sellele ei laiene rahvusvaheliselt tunnustatud konventsioonid.

«Kõige olulisem, mis meil on südamel, et kui midagi peaks meie kodanikega seal juhtuma, siis me ei saa osutada neile vajalikul määral konsulaarabi. Ravikindlustuskaart seal ei kehti, sest see kehtib Euroopa Liidus,» kirjeldas Bambus.

Õnnetusjuhtumi korral on keeruline siseneda ka saare lõunaterritooriumile, sest see oleks illegaalne.

GoAdventure’i lend Põhja-Küprosele Ercani lennujaama toimub vahemaandumisega Türgis Antalyas, kus lennukist ei lahkuta.

«Küprose vaatevinklist ei ole tegemist seadusliku sisenemisega Küprosele,» nentis Bambus.

Seaduslikud piiripunktid Küprose Vabariiki sisenemiseks ja sealt lahkumiseks on Larnaka (Larnaca) ja  Pafose (Paphos) rahvusvahelised lennujaamad ning Larnaka (Larnaca), Lemesose (Limassol), Latsi  ja Pafose (Paphos) sadamad.

EL kodanikud saavad riigi põhjaosa külastada ületades kontrolljoone selleks lubatud Küprose punktides (Metehan, Güzelyurt, Dhekelia, Ledra). Kontrolljoone ületamisel tuleb esitada pass ja täita vajalik taotlus.

Küprose põhjaosa võib kontrolljoont ületades külastada vaid üheks päevaks, sisenemisega ajavahemikul kella 8 kuni 13-ni, naasmisega hiljemalt kell 17. Grupilist külastamist ei luba Küpros üldse.

«Küprose valitsus ütleb, et kõiksugused majutusteenused ja transporditeenused ei ole nende poolt kontrollitavad. Teenuste kvaliteet ei ole garanteeritud, turvalisust ei garanteerita,» põhjendas Bambus karme piiranguid.

Keelata sinna reisimist läbi Türgi ei saa. «Läbi Türgi lendab sinna ka teistest Euroopa Liidu riikidest lennukeid, näiteks Suurbritanniast, Hollandist, Poolast,» nentis Bambus.

«Paneme südamele, et inimesed tutvuksid kõikide reisisihtkohtadega, kuhu minnakse,» soovitas ta.

GoAdventure’i tegevjuht Marina Moks ei nõustunud teemat kommenteerima.

Turismifirmade Liidu peasekretär Kristen Lahtein ütles, et tema teada ei ole Eesti reisifirmad Põhja-Küprosele suuri grupireise varem korraldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles