Millal on paras aeg mune osta?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suurima munatootja Talleggi toodang
Eesti suurima munatootja Talleggi toodang Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kui suurem tunglemine munade ostmisel juba enne lihavõtteid käib, soovitab Tallegg inimestel mune tarvitada ikka parim enne kuupäeva piires.

Talleggi turundusjuh Triin Kõrgmaa sõnas, et kanamunade pakenditele on märgitud parim enne kuupäev, seega võiks tarbida mune selle aja piires. «Siiski näitab elu, et enamik kanamune on tarbimiskõlblikud 3-5 nädalat alates tootmise hetkest,» märkis ta.

Kõrgmaa jagas nippi, kuidas värsket muna riknenust kergesti eristada. «Kui asetate värske muna lahjasse soolvette, tõuseb see külili, mõlemad otsad ühekõrgusel. Vanematel munadel kerkib tömp ots ülespoole – mida vanem muna, seda rohkem taeva poole ta küünitab. Veel kergem on munade värskust kontrollida neid raputades. Vanema muna puhul kuuleme raputades, kuidas muna sisu vastu koort loksub, värske muna puhul sellist heli ei kosta,» selgitas ta.

Mune tuleks säilitada ühtlasel temperatuuril, soovitavalt külmikus. Lisaks ei ole soovitatav neid enne külmkappi panemist pesta, sest pestud muna kaotab oma loomuliku kaitsekile ja sellesse võivad tungida mikroobid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles