Võõrsilt tellitud seemned ei pruugi meil kasvama minna

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemneid võiks osta Eesti poest.
Seemneid võiks osta Eesti poest. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Seemneid ja muud paljundusmaterjali saab tänapäeval tellida nii kataloogidest kui ka internetist, seda tehes tuleb aga arvestada, et iga kord ei pruugi loodetud aiaehe kasvama hakata.

«Kui tellida Euroopa Liidu teistest liikmesriikidest ja ametlike seemnemüüjate käest, siis peaksid kõik kvaliteedinormid täidetud olema. Kui aga eBayst osta kellegi kodukasvatatud seemet, siis on risk olemas,» rääkis Eesti Maaülikooli õppejõud Priit Põldma.

Ta ise on internetist tellinud eksootilist paljundusmaterjali ja on olnud juhuseid, kus ei tärka mitte midagi. «Seeme jõuab kohale ja kohe on näha, et see on ülemäära kuivanud,» selgitas ta. Oma seniste tellimuste õnnestumist hinnates pakkus Põldma, et umbes 60–70 protsendil puhkudest on see olnud edukas.

Tema soovitus rohenäppudele oli lihtne: kui on soov saada korralikku kaupa ja kindlat saaki, siis tuleb seeme osta Eesti poest. «Nemad peavad oma klienti hoidma ja kaubal peaks ka garantii olema. Eks neilgi juhtub aeg-ajalt üht-teist, aga siis on võimalus reklamatsioon esitada,» rääkis õppejõud.

Põldma lisas, et samas ei pruugi Eesti poodides olla eksootilist ja vähelevinud paljundusmaterjali. «Kui tahate katsetada, siis peate leppima sellega, et iga asi ei õnnestu,» lausus ta.

Kuna kataloogist või internetist tellides on oht, et tellitud taim Eesti kliimasse ei sobi, soovitab Põldma teha enne tellimist väikese taustauuringu nii taime kasvutingimuste kui ka müüja kohta. «Kui ikka kellelegi miski ei meeldi, siis see on ka foorumitesse kirja pandud,» oli ta veendunud.

N-ö petukauba näiteks tõi Põldma ühe Eesti kataloogi, mis lubas mitmekiloseid tomateid ja alati viljukandvaid maasikaid. Põldma soovitas reservatsiooniga suhtuda reklaamidesse, kus on sees sõnad «garanteeritud saak» või lubatakse, et maasikas annab saaki kevadest sügiseni. «Seda ei saa ükski firma garanteerida,» oli Põldma veendunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles