Täispuhutav pall hirmutab aiast marjaröövlid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suvist marjasaaki on ootamas ka sulelised – rästad, varblased ja muud linnud. Et maasikaid ka inimeste toidulauale jätkuks, võib aeda riputada linnupeletuspalli.

Plastist täispuhutav pall on mõeldud aeda marjapõõsaste ja viljapuude vahele riputamiseks. Linde ei peleta otseselt pall ise, vaid sellele maalitud röövlinnu silmad. Need kullipilku imiteerivad pildid hirmutavad kulliliste looduslikku saaki, näiteks rästaid, varblasi, tuvisid ja vareseid.

Aiaportaal Aiandus.ee vahendas professionaali Väino Eskla kogemust, kes on linnupeletuspalli kasutanud 1998. aastast alates. Esimene pall pidas Esklal vastu seitse aastat. See rippus igal aastal aias juuni lõpust septembri keskpaigani ehk maasikatest kuni pampliteni.

Eskla hinnangul mõjub pall eriti hästi läbirändavate linnuparvede puhul. Eranditeks on aga üksikud agressiivsed või palli mõjupiirkonnas pesitsevad rästad, kellel on muud instinktid kullihirmust suuremaks osutunud.

Palli maaletoojad on samuti märkinud, et vahel on loodus ettearvamatu ja erandliku käitumisega lindude eest ei pruugi see kaitsta. Lisaks ei tohiks palli üles panna liiga vara enne marjade valmimist, sest läheduses pesitsevad linnud võivad sellega harjuda.

Tavalisest hirmutisest või linnuvõrgust on pall siiski kallim – selle eest tuleb Eestis välja käia üle 300 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles