Maanteeamet täiustas veebis auto taustauuringut

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud autode müügiplats Kadaka teel.
Kasutatud autode müügiplats Kadaka teel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Maanteeamet täiustas oma e-teenindust – lisaks sellele, et auto ostu-müügilepingut saab nüüdsest sõlmida interneti teel, täiendati ka veebipõhist sõiduki taustakontrolli.

«Kõigi Eesti registris olnud sõidukite tehnilisi andmeid ja ajalugu saab ostja kontrollida e-teeninduses ühest allikast, kus igaüks saab veenduda sõiduki müüja antud andmete paikapidavuses,» rääkis maanteeameti peadirektori asetäitja Lauri Lugna.

Sõiduki taustakontrolli on veebis täiendatud. Pelgalt registreerimisnumbri alusel näeb maanteeameti e-teeninduses sõiduki andmeid, tehnoülevaatuse kehtivust ja piiranguid. Ent koos VIN-koodiga näeb külastaja ka omanikuvahetuste ja ülevaatuste ajalugu koos registreeritud läbisõiduga ning infot kohustusliku liikluskindlustuse kahjujuhtumitest.

Tasub tähele panna, et taustakontroll ei sisalda infot Eesti-sisese või rahvusvahelise tagaotsimise kohta. Paberite järgi kehtiv tehnoülevaatus ei tähenda alati, et sõiduk on ka ostuhetkel tehniliselt korras. Samuti ei kajastu need kaskokindlustuse andmed ja õnnetused, mille puhul osalised omavahel kahju hüvitamises kokkuleppele jõudsid.

Maanteeamet käivitas jaanuari lõpus uue e-teeninduse keskkonna (eteenindus.mnt.ee), kus on liiklusregistri bürood külastamata võimalik vormistada Eesti registris oleva sõiduki omanikuvahetust ja registrist ajutise kustutamise toimingut.

E-teeninduses on kahe ja poole kuuga tehtud 74 000 unikaalset külastajat. Selle ajaga on veebis vormistatud 2300 sõiduki ajutist kustutamist ja 1200 omanikuvahetust, millest 56 protsendil juhtudest tellitakse registreerimistunnistus postiga. Lugna sõnul on e-teenindus ka turvaline – ostja ja müüja on üheselt tuvastatavad.

E-teeninduses toimingu vormistamine on turvaline ja soodne, sest

  • toimingut saab vormistada ID-kaardiga digiallkirjastades,
  • toimub andmete automaatkontroll,
  • riigilõiv on 20 protsenti soodsam,
  • registreerimistunnistus on võimalik postiga koju tellida ja
  • hoiab kokku aega.

2012. aasta esimeses kvartalis võeti Eesti liiklusregistris esmaselt arvele 19 848 sõiduautot, 2013. aastal 22 584 ja 2014. aastal 23 367 (nendest 46 protsenti olid uued).

Eesti liiklusregistrisse esmakordselt arvele võetud sõiduauto on üsna eakas: 2012. aasta I kvartalis oli keskmine vanus 9, 2013. aastal 8 ja 2014. aastal 9 aastat. Kõige rohkem tuuakse kasutatud autosid Saksamaalt, järgnevad Itaalia, Prantsusmaa ja Soome.

Võrreldes viimase aasta I kvartali esmaseid registreerimisi näitab statistika vähenemist, samas on suurenenud järelturul toimunud tehingute arv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles