Valuvaigistite ja verevedeldajate koos tarvitajaid ähvardab tõsine risk

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Arno Saar / SL Õhtuleht

USA teadlased hoiatavad, et inimestel, kes tarvitavad trombide vastu verevedeldajaid on tõsine risk sisemiste verejooksude tekkimiseks, kui nad võtavad samal ajal üldlevinud valuvaigisteid nagu aspiriin või ibuprofeen.

Paljud mittesteroidsed põletikuvastased valuvaigistid on retseptivabad, nagu aspiriin ja ibuprofeen, kirjutab MSN. Uurijad hoiatavad, et neid ei tohiks ilma järelevalveta siiski tarbida need patsiendid, kes võtavad ka verd vedeldavaid ravimeid.

Uuringut juhtinud Bruce Davidson rõhutas, et kui verevedeldajate kasutaja võtab mittesteroidseid põletikuvastaseid valuvaigisteid, siis suureneb sisemise verejooksu risk kaks korda võrreldes sellega, kui rohte ei tarvitata. Oht on veel kõrgem, kui kannatatakse südame arütmia käes.

Valu korral soovitatakse kõnealustel patsientidel kasutada hoopis atseetaminofeeni sisaldavaid valuvaigisteid ehk paratsetamooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles