Kehv digitelepilt tekitab saarlastes nurinat

Martti Kass
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Nädalavahetusel oli osa saarlaste digitelevisiooni pilt häiritud. Inimesed kurtsid «hakkiva» telepildi üle, mis segas neil jalgpalli maailmameistrivõistluste mängude vaatamist.

«Absoluutselt ei saanud vaadata, eriti laupäeval. Pidevalt hakkis teleka pildi kinni. Arvasin, et tuul liigutab nii palju antenni, et läheb õigest kohast ära. Siis ronisin katusele ja tõmbasin antenni traadiga korralikult kinni, kuid kasu polnud midagi,» lausus Meie Maa lugeja Jaan.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juht Jüri Pihel rääkis, et ilmaolud otseselt digilevi ei mõjuta. Tormi puhul tekitab peamiselt probleeme halvasti kinnitatud antenn, mis võib nihkuda saatja suunalt kõrvale.

Teine Meie Maa lugeja, Kärt, kaebas samuti kehva televisioonipildi üle sel nädalavahetusel. Temal ei ole varem sellist probleemi olnud ning ta oletas, et see oli tingitud laupäevasest tormipilvest.

Jüri Pihel rääkis, et digitelevisiooni pildikvaliteeti rikuvad mitmed loodusnähtused. Üheks probleemi põhjuseks võivad olla kõrged atmosfäärikihid, mis peegeldavad kaugel asuvate saatjate signaali.

«Selle vastu ei saa eriti midagi teha. Kihid peegeldavad peamiselt talvel väga selgete ilmadega, kuid ka suvel selgema ilmaga. Samas selge ilm põhjuseks ei ole,» lausus Pihel.

Tema sõnul on halva digipildi teiseks levinud põhjuseks puude lehteminek. Osa inimesi paigaldab antenni katusele talvel ning sellel ajal on neil signaal tugev.

Kevadel aga kasvavad puudele lehed, mis muudavad signaali nõrgemaks. «Antenn peaks olema kvaliteetsem ja korralikum kui hädapärast vaja,» rääkis Pihel.

Spetsialist Jüri Pihel rääkis, et saartelt on alati tulnud rohkem kaebusi seoses digileviga. Tema arvates ongi põhjuseks atmosfääri peegeldavad kihid. Saartele on Soome ja Rootsi arvukad saatejaamad lähemal ning on suurem võimalus, et sealt peegeldub signaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles