12 värvitooni, mille saab munale looduslike toiduainetega

jaga E-post prindi artikkel saada vihje loe ja lisa kommentaare

Mustikatega värvitud muna.

FOTO: Laura Oks

Nendel, kes eelistavad, et muna saab lihavõtete ajal kauni tooni looduslike vahenditega, tasub teada, milliste toiduainetega õnnestub kanamuna võõbata.

Portaal bioneer.ee toob välja nimekirja värvitoonidest ning erinevatest toiduainetest, millega seda võiks saavutada. Pühade ajal proovi looduslikult saavutada järgmisi värve:

  1. Sinine – mustikad, punase kapsa lehed, punase viinamarja mahl, arooniad.
  2. Pruun või beež – kohv, must tee, purustatud lepakäbid.
  3. Kuldpruun – tilliseemned.
  4. Pruunikas oranž – tšillipulber.
  5. Kollane – kurkumipulber, apelsini- või sidrunikoored, kummelitee, roheline tee, saialilletee.
  6. Roheline – spinatilehed, klorella vetika pulber.
  7. Rohekaskollane – kollased õunakoored.
  8. Lilla – punapeet või peedimahl, hibiski ehk karkade tee, punane vein.
  9. Pruunikaslilla – naistepunatee.
  10. Oranž – kollased sibulakoored, riivitud porgand, paprikapulber.
  11. Roosa – punapeet või peedimahl, jõhvikad või jõhvikamahl, külmutatud vaarikad, punase viinamarja mahl.
  12. Punane – granaatõunamahl, punase sibula koored, kirsid.

Üks võimalus munade värvimiseks on keeta toiduainest veega värviline vedelik ning asetada keedetud muna selle sisse mitmeks tunniks ligunema. Värvilise vedeliku keetmiseks kulub olenevalt kasutatud toiduainest 15-60 minutit. Kuna värv jääb munadel kordades heledam, tasub keeta võimalikult tume vedelik. Lase vedelikul enne munade sissepanekut jahtuda toatemperatuurini.

Lisa värvivette ka veidi äädikat, et värv kinnituks munakoorele paremini. Aseta munad ligunemise ajaks külmikusse. Mida kauem mune värvivees hoiad, seda tumedamat värvi pärast munad jäävad. Leotamise järel ära mune loputa. Kui kasutad mahla või mustikaid, võid munad kohe nende sisse värvuma panna.

Teisalt võid mustri saamiseks toore muna ümber sättida nt kuuseoksi, tangu- või kruubiterasid, ravimtaimi jne. Seejärel säti muna ümber sibulakoored, kapsalehed, spinatilehed vmt ning pane munad valge riidetüki, marli või sukkpükstest lõigatud tüki sisse.

Sibulakoored võid siduda muna ümber ka intensiivset värvi villase lõngaga. Keeda mune 10-15 minutit. Mida kauem keedad, seda tumedama värvi saad. Keetmise järel lase munadel veel keeduvees liguneda. Mune võib ka keeta kanges taimetees või kohvis.

Pärast värvimist hõõru munad üle toiduõlise (kasuta nt oliiviõli või kookosõli) köögipaberiga, mis paneb matid värvilised munad rohkem särama.

Toimetus ootab lugejate küsimusi Saada küsimus
Tagasi üles