Europarlamendi saadikud nõuavad kilekottide kasutamise vähendamist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tarbija eelistab poes pakkida kaubad kilekotti, keskkonnasõbralikum moodus oleks riidest poekott.
Eesti tarbija eelistab poes pakkida kaubad kilekotti, keskkonnasõbralikum moodus oleks riidest poekott. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna Euroopa Parlamendis hääletud eelnõu kohaselt peaksid ELi liikmesriigid aastaks 2019 vähendama kõige enam kasutatavate kilekottide kasutamist vähemalt 80 protsendi võrra.

«Saadikud hääletasid selle poolt, et oluliselt tõhustada ELi kilekottide vähendamise reegleid. Saadikud toetasid kohustuslike sihtmäärade kehtestamist ning seda, et kilekottide eest nõutaks tasu,» ütles raportöör Margrete Auken.

ELis kasutatavatest kilekottidest moodustavad enamiku õhukesed kilekotid, mis on õhemad kui 50 mikronit ja mida suure tõenäosusega ei kasutata korduvalt, vaid visatakse ära. Seeläbi saastavad need keskkonda.

ELi liikmesriigid peaksid eelnõu kohaselt vähendama selliste õhukeste kilekottide kasutamist vähemalt 50 protsendi võrra aastaks 2017 ja 80 protsendi võrra aastaks 2019.

Saadikud soovitavad kasutada majanduslikke vahendeid, nagu näiteks makse ja lõive ning turustuspiiranguid, et peatada tasuta kilekottide kaasa andmine poodides.

Väga õhukesed kilekotid, mida kasutatakse niiskete, lahtiste toiduainete, näiteks värske liha, kala ja piimatoodete pakendamiseks, ja mis on vajalikud toiduhügieeni jaoks, peaksid saadikute arvates antud eelnõu reguleerimisalast välja jääma.

Liikmesriigid peaksid ka tagama, et väga õhukesed kilekotid, mida kasutatakse kuivade, lahtiste ning pakendamata puu- ja köögiviljade ja kondiitritoodete pakkimiseks, asendatakse aastaks 2019 kandekottidega, mis on valmistatud ümbertöödeldud paberist või biolagunevate ja kompostitavate väga õhukeste kilekottidega.

Parlament võttis vastu oma esimese lugemise seisukoha, et tagada töö jätkumine eelnõuga järgmise parlamendi koosseisus sealt, kust see selle ametiaja jooksul pooleli ning et uus parlamendikoosseis saaks vastuvõetud seisukoha alusel eelnõu osas ELi liikmesriikidega läbirääkimisi alustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles