Prognoos: videomängud seljatavad muusikatööstuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Ubisofti jalgpalliteemalisest videomängust.
Fragment Ubisofti jalgpalliteemalisest videomängust. Foto: SCANPIX

Nagu selgub tarbijate ja reklaamijate meediakulutuste tulevikuanalüüsist, on videomängude turg aastaks 2014 muusikatööstusest kolm korda suurem.

PwC viieaastasest meelelahutuse ja meediaprognoosist selgub ühtlasi, et tarbijakulutused videomängudele tõusevad kõikvõimalike interneti- ja mobiiltelefoni-mängude populaarsuse tiivul 10,5 protsenti aastas – mis on meediasektori tippsaavutus.

PwC prognoosi kohaselt lennutab see videomängutööstuse käibe praeguse 51 miljardi dollari juurest 2014. aastaks 84 miljardi peale. Kontrastiks siia kõrvale salvestatud muusika prognoos: 28 miljardit dollarit.

Sel nädalal Los Angeleses toimuval E3 videomängude messil tuli osalejatel küll tunnistada, et seljataga on nõrgavõitu aasta. Müük USAs langes ja globaalkasvu tuli üle kivide ja kändude vaid 2,2 protsenti.

«Mikromaksete juhipositsiooni tagavad mängudele tehnoloogia, kättesaadavus ja uued mänguliigid,» ütles PwC meelelahutuse ja meediaanalüüsi juht Marcel Fenez.

Samas ennustab PwC plaadifirmadele pärast kümnendipikkust CD-hindade langust siiski käivete stabiliseerumist, kuna digitaalsete allalaadimiste kasv toob tööstusharule tuleval aastal taas tagasihoidliku 0,5-protsendilise tõusu. Tõsi küll, kosuma hakatakse sügavast august.

«Füüsilises formaadis muusika müük kahaneb aastaks 2014 veel 7,4 miljardi dollari võrra, kuid digitaalse levi käive peaks sama ajaperioodiga kasvama 9 miljardi dollari võrra,» ütles Fenez.

Uuring annab autoriõiguste omanikele lootust piraatluse-vastases võitluses. Muusikatööstus, mis meediamaastikul ebaseadsulike failidega kauplemise tõttu kõige enam kannatada sai, kasvatas mullu Aasias müüki 9 protsendi võrra. Seda osalt tänu sellele, et Lõuna-Korea ähvardas piraatidel internetiühendused välja lülitada.

PwC prognoosid kinnitavad ootusi, et meediatööstuse senised mootorid USA ja Jaapan on eelolevatel aastatel kasvu poolest kõige aeglasemate hulgas. Seetõttu hakkavad rahvusvahelised meediaettevõtted rohkem investeerima näiteks Hiinasse ja Brasiiliasse, kes peaksid olema uued «tõusvad tähed».

Üheks vaeslapseks on meediamaastikul olnud ajalehed. PwC hinnangul käivad Briti lehereklaamide müüginumbrid põhjas ära kahe aasta pärast. Sealt edasi peaksid internetitulud paberlehtede languse viimaks ometi kompenseerima.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles