Burks pole paha!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Karron

Kogu selle igal suvel tärkava grillivaimustuse juures tuleb siiski väljendada rahulolu, et eestimaalase grillile jõuab igapäevase ja tavalise sealiha kõrval ka kerget kana ja kala või siis punast liha nagu lammas ja veis. Iga suvega muutuvad üha popimaks ka grillitud köögiviljad, millega oma söögiratsioonis edukalt rasvu ja süsivesikuid kärpida.

Selle taustal tundub ameeriklaste igipõline burkside ja hot dogide grillimine üsna üksluine ja kõhule kurnav. Keskmisel eestlasel, kui väga talle ka hamburger ei maitseks, käib selle söömisega kaasas ikka kerge süümekas – ikkagi rämpstoit ja pähh. Aga vahel ju võib, eriti kui kogu burksitegu otsast lõpuni ise ette võtta ning lisaks pihvile ja juustule ka ohtralt salatit ja köögivilju saia vahele suruda.

Isetehtud burgerikuklid on juba pool võitu, nii et kui õues grilli juures toimetamine enamaltjaolt niikuinii meeste pärusmaa on, võivad asisemad naised oma panuse  värskete saiade näol ette kanda. Kuklitegu ei ole midagi võimatut, natuke aja planeerimist ning paar korda sõtkumist.

Burksipidu on eriti popp laste hulgas, sest mis saab olla toredam, kui ema-isa ise vabatahtlikult su ette saia, pihvi ja muu kaasneva laovad ja omaenese äranägemise järgi burksi kokku panna käsivad.

Valdav osa isasid ja muidu mehi veedab lähima kuu muidugi teleka ees jalgpalli MM vaadates. Jalgpall ja õlu pidavat lahutamatu kooslus olema, aga küllap sinnagi vahele paar prisket hamburgeri mahuvad, kui need hoole ja armastusega ise grillitud. Ülekannete vahel on ju just parasjagu aega, et söed kuumaks ja pihvid küpseks saaks. Tavapärase big mäki kombinatsiooni asemel võib aga kasutada lambahakkliha, mille peale grillitud suvikõrvitsaid laduda ja kõige otsa teravat Balkanimaade salsat ehk ajvarit kuhjata.

Peenemad preilid võivad juustu ja rammusamad kastmed kõrvale jätta ning maskuliinse veisepihvi kana või vasikaga asendada, juurde kevadised köögiviljad ja sidrunimahlaga lahjendatud majonees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles