Lambahakklihast pihvi ning grillitud köögiviljadega burger on midagi enamat kui lihtsalt kiire kõhutäide. Kogu komplekti seob Balkani salsa ehk ajvar.
Grillitud hamburger lambapihvi ja ajvariga
2 suvikõrvitsat, võimalusel nii kollast kui rohelist, õhukeselt viilutatuna
Paar peotäit rukolat
10 viilu tugevamaitselist juustu, näiteks manchego, emmental, cheddar
Ajvari jaoks:
4 suuremat punast paprikat
2 keskmist baklazhaani
1-2 punast chillit
Sidrunimahla, oliivõli, soola
Ajvari võid teha ka grillipäeva hommikul, või ka varem – kaste säilib külmkapis kaane all nädalakese ning kuulub grillihooajal hääl meelel iga liha kõrvale.
Poolita baklazhaanid ning küpseta neid ahjus 160 kradai juures tunnike või seni, kuni viljaliha täiesti pehme ja võimalik lusikaga koorest välja kraapida.
Grilli paprikate koor mustaks ning koori paprikad. Sama tee chillikaunadega.
Lase baklazhaani viljaliha, paprikad, chillid ning tunde järgi soola, sidrunimahla ja oliivõli sauseguris või blenderis ühtlaseks pastaks. Jahuta segu toatemperatuurile.
10 burgeri jaoks:
1 kglambahakkliha
tl jahvatatud vürtsköömenit
tl jahvatatud kaneeli
tl hakitud värsket münti ja koriandrit
tl soola
tl musta pipart
1 munakollane
Sega koostisosad ning pane kausiga tunnikeseks külma tahenema ja maitsestuma.
Mätsi märgade kätega 10 lamedat kotletti, määri mõlemalt poolt oliivõliga ja grilli, soovitavalt kalaresti vahel u. 3 minutit kummaltki poolt.
Peale viimast pööramist aseta kotletile juustuviil, et see kuumuses veidi sulada jõuaks.
Samal ajal grilli paar õhukeselt viilutatud suvikõrvitsat, piserdades neid sidrunimahla ja õliga.
Enne söömaasumist lase ka burgerikuklid grillilt läbi, et poolitatud kukli sisepind veidi krõbedaks ja kastmele vastupidavamaks saaks.
Komplekteeri burger: kukli peale kastet, ports rukolat, kotlett ja juust, suvikõrvitsaribad, kaste ja suru kogu kupatus saia teise poolega kokku.