Keemiline puhastus on laiskade klientidega hädas

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riidepuud SOLi pesumajade juhataja Anu Tiide (vasakul) ja teenindaja Hille Orri selja taga on talverõivaid täis.
Riidepuud SOLi pesumajade juhataja Anu Tiide (vasakul) ja teenindaja Hille Orri selja taga on talverõivaid täis. Foto: Mihkel Maripuu

Nagu igal kevadel, nii on ka tänavu keemilise puhastuse tööde vastuvõtjail käed-jalad tööd täis – eriti palju tuuakse praegu sulejopesid ja mantleid, aga üha rohkem ka kardinaid ja voodikatteid, sest kätte on jõudmas kodude suurpuhastuse aeg.

«Tundub, et kevad tuli paljudele ootamatult. Esmaspäeval (nädala eest – toim) võtsime oma Maakri keemilises puhastuses vastu 58 sulejopet, teistel päevadel mõnevõrra vähem, ja kuna tundub, et talveriiete äraviimisega kiiret pole, ummistavad need meil juba ruume,» rääkis SOLi pesumajade juhataja Anu Tiide. Tegelikult saab üks sulejope, millele tehakse tavalist vesipesu, kliendi jaoks valmis enamasti juba järgmisel päeval.

Tiide paneb kõigile südamele, et sulejopet ei jäetaks suveks tavalise pakkekile sisse, sest see ei lase õhku läbi ja rõivas läheb hallitama. Hallitusplekke ei saa hiljem eemaldada üheltki materjalilt. Küll aga sobib riiete hoidmiseks selleks spetsiaalselt mõeldud riiete säilituskate või -kott, sest see laseb õhku läbi.

Teiseks ei tohiks pakse talveriideid jätta puhastamata uut hooaega ootama. Kergete ja heledate suveriietega ei juhtu enamasti midagi, aga kogu talve kantud tumedaid rõivaid tuleks enne silma alt ära panekut siiski puhastada.

Oluline on säilitada esemetele paigaldatud hooldamisjuhised. Kui lipikud on segavalt suured, siis tuleks need ära lõigata ja puhastusse minnes kaasa võtta või neil olevad märgid endale üles kirjutada. «Firma on andnud puhastusele garantii, juhul kui järgitakse juhiseid. Ka materjali koostis on meile puhastusviisi valikul väga oluline info,» märkis Tiide.

Ta soovitas juba rõivaid ostes käituda targalt, et mitte oma rahakotti ilma asjata koormata. Näiteks tuleb tõsiselt kaaluda lumivalge rõiva­eseme ostu, kui sellel on peal värvilised tikandid või sädelevad kivikesed, mis võivad pesus kannatada saada. Teksapüksid, olgu need siis mis tahes värvi, tuleks aga kodus pestes tingimata pahupidi pöörata, et neile murdejooni sisse ei jääks. Kaugetelt maadelt toodud erksavärvilisi ja sätendavaid suvekleite oleks mõistlik igaks juhuks hoopis käsitsi pesta.

Kui rõiva sees oleval lipikul on vanni kujutisel 30 kraadi märk, ei tohiks seda mingil juhul 50 kraadiga pesta, kui ei taha asja ära rikkuda. Ka triikida tuleks selliseid esemeid kõige madalamal kuumusel, mida näitab triikraua kontuuril olev üks täpp.

Tiide sõnul saab osa inimesi pea kõigi asjade pesemise ja puhastamisega ise hakkama, aga teised toovad kõik pesulasse spetsialistide kätte. «Ja miks ka mitte?» vastab ta küsimuse peale, kas ikka üksikut triiksärki tasub puhastusse tuua. Selle rõivaeseme jaoks on Tallinnas Maakri tänava keemilises puhastuses ja veel ka näiteks Viimsi puhastuses sisse seatud ettemaksukaart. Kui maksad korraga 22 särgi eest, saad muidu kolme euro ringis maksva teenuse kahe euro eest ehk tervelt kolmandiku odavamalt. Seda võimalust kasutavad härrasmehed Tiide kinnitusel väga agaralt.

Tiide ei soovita hakata ka uhketelt õhtukleitidelt ise plekke välja võtma: «Üks ütleb, et pane soola, teine soovitab mingit eriti head puhastusvahendit, aga veest tekkivad randid jäävad lõpuks ikka peale.»

Paljudes kodudes on alustatud juba ka suurpuhastusega, mille käigus tuuakse keemilisse puhastusse kardinaid ning padja-, voodi- ja madratsikatteid. Nendega on ka palju muret, sest need kipuvad pesus kokku tõmbama. «Meil on näiteks madratsikatete jaoks eraldi 30-kraadine programm ja trummelkuivatitesse neid üldse ei panda, aga garantiid ei saa ikka anda ja me hoiatame inimesi. Kui pesta 60–80 kraadiga, nagu hooldemärgistuses kirjas, ei tuleks üldse midagi välja,» selgitas Tiide. Vahel viivad kliendid sellised tekstiilid niiskelt ära, et siis kodus esemetele märjalt peale tõmmata.

Maakri tänaval on keemiline puhastus olnud 1910. aastast ja sel läheb ikka hästi. «Ehkki konkurente kerkib nagu seeni, sest arvatakse, et see on hästi tulus äri, maksab siingi asukoht ja see, et oleme olnud kogu aeg samas kohas. Inimesed on harjunud siia käima, nad usaldavad meid. Mõni tuleb ja ütleb, et juba mu vanavanemad käisid siin,» lausus Tiide.

Praegust suurt töökoormust kinnitas ka Viimsis ja Pirital kaht pesumaja omava Viimsi Puhastuse juht Veikko Laanemäe. «Eks sama kordu igal hooaja vahetusel, kui garderoob välja vahetatakse,» lausus ta. Puhastada võetakse kõike, mis puhastamisele kuulub, lisas ta. Hinnad on Viimsi Puhastuses keskmised – ei kõige odavamad ega ka kallimad. Neilgi on päevasärkide puhul kasutusel sooduskaart.

Pesupandas sõltub hind sellest, kas puhastatud eset soovitakse kätte saada ühe või nelja päevaga, ja kiirpuhastus on vastavalt ka kallim. Seal on loetletud ka tooted, mis võivad värvi muuta või õmblusest lahti tulla ja seega kasutuskõlbmatuks muutuda. Need on diivani-, tooli- ja padjakatted, karusnahast esemed, madratsikatted, mänguasjad, selja- ja koolikotid.

Suuremaid madratsikatteid, aga ka nahkesemeid ja vaipu tavalised puhastused vastu ei võta, neid puhastab Ecoclean, kellel on olemas spetsiaalsed masinad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles