Liiklusõnnetus metsloomaga – mida teha?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahulikult tee ääres ootav põder võib ootamatult maanteele tulla.
Rahulikult tee ääres ootav põder võib ootamatult maanteele tulla. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kevade saabumisega on järjest enam mets- ja kariloomi ületamas tiheda liiklusega sõiduteid, põhjustades sõidukijuhtidele ootamatuid liiklusohtlikke olukordi, kusjuures kokkupõrke vältimine ei ole alati võimalik. Käitumissoovitusi jagab Seesam kindlustus.

Kokkupõrkel metsloomaga autole tekkinud kahjustused korvab sõidukiomanikule kaskokindlustus. Õnnetuse korral saab peale sõiduki vigastada ka loom ning sellisel juhul peab sõidukijuht tagama nii edasise liiklusohutuse kui ka tegelema vigastatud loomaga.

Kui on toimunud kokkupõrge metsloomaga, on esmalt oluline vältida kahju suurenemist ja tagada üldine ohutus. Selleks tuleb peatada sõiduk ja lülita sisse ohutuled. Ohutulede puudumisel või halva nähtavuse korral tuleb asetada teele ohukolmnurk.


Kui õnnetuses on vigastada saanud inimesed, on vaja teavitada viivitamatult juhtunust häirekeskust helistades telefonil 112.
Vigastatud või hukkunud loomast on kõige õigem informeerida Keskkonnainspektsiooni, helistades valvetelefonil 1313.

Linna või asula piires sõiduki alla jäänud või muul viisil hukkunud loomadest tuleb informeerida kohalikku omavalitsust.


Kui juht on täielikult veendunud, et sõidukiga liiklemine ei põhjusta sellele täiendavaid vigastusi ega ohtu teistele liiklejatele, võib pärast juhtumi asjaolude fikseerimist ning võimalusel sündmuskoha pildistamist omal jõul lahkuda. Muul juhul tuleb sõiduki transportimiseks kasutada puksiirteenuse abi.

Märtsis läbiviidud Seesam kindlustuse tarbijauuringust selgus, et ligikaudu neljandikule uuringus osalenud vastaja sõidukile on mets- või kariloom ootamatult teel ette jooksnud. Nendest 61 protsenti sai enda teekonda jätkata nii, et auto ja loom jäid terveks. Ülejäänud juhtudel sai kas sõiduk või loom olulisi vigastusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles